Video&Foto Risc de incendiu la Institutul „Marius Nasta”. O degajare de fum la unitatea mobilă ATI a dus la alertarea echipelor de intervenție

Data actualizării: Data publicării:
masina de pompieri iesind pe poarta institutului marius nasta din bucuresti si doi politisti care o privesc
Mobilizare masivă a echipajelor de intervenție ISU. Un apel telefonic a semnalat un posibil risc de incendiu la Institutul „Marius Nasta” la unitatea mobilă ATI din curtea instituției Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O mobilizare masivă a forțelor de intervenție - mașini de pompieri, ambulanțe, SMURD -  a avut loc duminică seara la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată la ora 22:22 de personalul medical, care a văzut o flamă urmată de fum la unitatea mobilă ATI din curtea spitalului. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu un incendiu, nimeni nu a fost rănit și pacienții au fost mutați în spital. Ce s-a întâmplat exact rămâne însă de stabilit. Pompierii spun că e posibil să fi fost vorba doar de un „abur” la unitatea de climatizare a unității mobile ATI.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 23:50. „Totul este în regulă, a fost un incident minor, cu sperietură mare, însă” - a declarat ministrul sănătății Vlad Voiculescu, precizând că nu a fost vorba despre un incendiu, ci doar de o degajare de fum sau abur, acest lucru urmând să fie stabilit de pompieri. Viața niciunui pacient nu a fost în pericol, iar acum aceștia sunt transferați deja pe secții în Institut.

Incidentul a vizat un echipament exterior spitalului, care fusese verificat tehnic în urmă cu două luni, a subliniat ministrul.

El a reamintit că în ceea ce privește siguranța spitalelor la incendii, toate unitățile din țară trec prin verificări după incendiul de la „Matei Balș” de la sfârșitul lunii trecute.

Citiți și: Diana Șoșoacă a venit la Institutul „Marius Nasta” și a făcut scandal, cerându-i demisia lui Vlad Voiculescu

Fum sau abur la unitatea de climatizare

La rândul său, colonelul Șchiopu de la ISU București - Ilfov a precizat că la ora 22:22 a fost semnalat un incendiu la unitatea ATI mobilă de la „Marius Nasta”. Apelul a venit de la personalul spitalului, care a spus că a văzut flacără. Au fost trimise 8 autospeciale cu apă și spumă, 2 utilaje cu scări, 3 echipaje de descarcerare, 12 echipaje SMURD și două ambulanțe. Primele echipe de intervenție au ajuns la ora 22:30. 

S-a făcut mai întâi evacuarea pacienților din unitatea mobilă în spital și apoi verificări pentru sursa de fum sau abur sau „poate amândouă”. Pentru aceasta, a fost deschisă unitatea de climatizare, de unde se pare că a provenit fumul sau aburul. Pompierii nu au găsit însă aici niciun fel de cabluri arse.

Oficialul ISU a precizat că în habitaclul unde se aflau pacienții nu a pătruns în niciun moment nici abur, nici fum. 

Ce a fost, până la urmă, urmează a fi stabilit.

unitate climatizare ati mobil NASTA_INTERVENTIE_ogn_8152_INQUAM_Octav_Ganea_1
Unitatea de climatizare a TIR-ului ATI a fost deschisă de echipele de intervenție. De aici ar fi venit fumul sau aburul, dar personalul medical spune că a văzut inițial o flamă Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Personalul medical a văzut flacără cu fum, care s-a stins repede

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat, la rândul ei, că personalul care era de gardă - și care a dat alarma - a văzut flacără cu fum, care însă nu s-a extins și s-a stins destul de rapid.

Managerul a explicat că pacienții din unitatea mobilă erau în situație critică și erau oxigenați non-invaziv, ca o etapă anterioară intubării. În unitatea mobilă de ATI echipamentul este mai performant și de aceea se preferă oxigenarea acestor pacienți aici înainte de a fi transferați pe secție pentru o everntuală intubare.

Până acum, nu au mai fost probleme la unitatea mobilă ATI, care este funcțională la „Marius Nasta” din luna octombrie, a mai spus managerul.

ACTUALIZARE 23:35 Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, se află la Institutul „Marius Nasta” și va face declarații.

ACTUALIZARE 11:25 Echipajele de pompieri și SMURD se retrag de la Institutul „Marius Nasta”, dar, potrivit procedurilor, va rămâne totuși pe loc un echipaj de pompieri.

ACTUALIZARE 23:20. Mangerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre un generator la care, la un moment dat, s-a produs o flamă deschisă, ceea ce a declanșat alerta și mobilizarea.

Pacienții au fost mutați în secțiile spitalului „Marius Nasta”

Nu a fost vorba despre incendiu, iar acum lucrurile sunt sub control. Pacienții au fost mutați în clădirea Institutului, doi în secția de terapie intensivă pentru COVID, iar ceilalți cinci pe secție.

Niciunul dintre pacienți nu este intubat, a precizat Beatrice Mahler, contrar informațiilor ințiale care indicau că cinci pacienți ar fi intubați.

Managerul a explicat că deși în clădirea spitalului erau locuri la terapie intensivă, acești pacienți erau ținuți în unitatea mobilă ATI din curtea Institutului, pentru că erau bolnavi care aveau nevoie de ventilație non-invazivă, dar erau cu risc iminent de a fi intubați, iar personalul care deservea unitatea mobilă era pregătit special pentru astfel de situații, astfel că pacienții beneficiau de o monitorizare mai atentă.

Institutul „Marius Nasta”, un spital cu imobile de peste un secol

Unitatea mobilă ATI din curtea spitalului „Marius Nasta” funcționează din octombrie și fusese închisă în această săptămână pentru dezinfecția periodică, fiind redeschisă vineri.

Spitalul „Marius Nasta” este o clădire veche, având corpuri construite la începutul secolului XX. Infrastructura învechită nu face față uneori aparaturii din timpurile moderne, iar unitatea mobilă ATI are toate dotările necesare și generator propriu, care pornește automat, inclusiv pentru a asigura climatizarea.

Chiar dacă incidentul de la „Marius Nasta” a fost mai degrabă o „sperietură”, după cum l-a calificat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, el intervine după ce două incendii produse în unități de terapie intensivă de la spitale COVID (la Piatra Neamț și la „Matei Balș” în București) au dus, în decurs de numai câteva luni, la moartea câtorva zeci de pacienți și au arătat deficiențele majore pe care le are infrastructura învechită a sistemului spitalicesc din România. 

ACTUALIZARE 23:05. „Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” informează pacienții, aparținătorii și opinia publică în legătură cu faptul că, în această seară a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI.

Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior.

În prezent suntem la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun. Vom reveni cu amănunte”, transmite într-un comunicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Unitatea mobilă ATI funcționează din octombrie

ACTUALIZARE. 23:00 Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, declară la Digi24 că este vorba despre un generator care a scos fum, posibil în urma unei pene de curent. La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU, spune că nu a fost vorba nicio clipă de incendiu, ci doar de o degajare de fum și acum specialiștii caută cauza exactă. În prezent, nu mai este niciun pericol.

Unitatea mobilă a ATI este folosită de câteva luni de Institutul „Marius Nasta”, mai precis din octombrie, și nu au mai fost astfel de incidente.

Vor fi făcute verificări la toate unitățile mobile ATI din țară, dacă va fi găsită o problemă la cel de la „Marius Nasta”, a precizat Raed Arafat. Dacă nu, se vor face verificările tehnice periodice.


Știrea inițială:

În unitatea mobilă erau 7 pacienți, dintre care 5 intubați. Nu au fost răniți și sunt în stare stabilă. Aceștia vor fi relocați în clădirea institutului, nu este nevoie să fie transferați în alte spitale.

Au intervenit opt autospeciale de stingere și opt echipaje SMURD, dar în acest moment nu se mai observă degajare de fum și se fac verificări pentru identificarea focarului, a precizat DSU.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri