Acord România-Canada pe tema vizelor

Data actualizării: Data publicării:
steag canada

Românii ar putea intra fără vize în Canada de la 1 decembrie 2017. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, unde se desfășoară summit-ul UE.

UPDATE: Victorie de scurtă durată pentru diplomaţia română. Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada au eşuat. Pe cale de consecinţă şi ridicarea vizelor pentru români ar putea fi amânată fără o dată precisă. Acordul trebuia semnat pe 27 octombrie. Detalii AICI.


România a câștigat câteva luni în urma negocierilor. Astfel, din mai 2017, nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada cei care au mai fost în această țară, iar din decembrie 2017, vizele vor fi eliminate total.

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, a spus Klaus Iohannis.

Inițial, calendarul prevedea ridicarea totală a vizelor în mai 2018.

România și Bulgaria condiționau aprobarea acordului comercial dintre România și Canada de ridicarea vizelor, în condițiile în care sunt singurele state membre UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intrat în Canada. În urma acestui acord, care grăbește cu cinci luni  Bucureștiul și Sofia sunt gata să aprobe CETA.

(Corespondență de la trimisul special Digi24 la Bruxelles, Alice Iacobescu)

În acest moment, doar Belgia mai are obiecții în privința acordului comercial. Mai exact, regiunea belgiană francofonă Valonia, care este nemulţumită de implicaţiile comerciale ale acordului.

Comisia Europeană, care negociază acordurile comerciale ale blocului comunitar, a oferit o serie de concesii noi sub forma unor modificări la o declaraţie UE anexată tratatului. Un diplomat european a explicat că aceste prevederi au ca scop tocmai să liniştească temerile valone privind agricultura şi modul în care vor fi rezolvate disputele comerciale cu societăţile canadiene, potrivit News.ro.

Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a Guvernului său. Cabinetul a recunoscut îmbunătăţirile aduse acordului, dar consideră că nu sunt suficiente şi că are nevoie de mai mult timp de reflecţie.

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată. Un eventual eşec al semnării acestuia ar pune sub semnul întrebării acordul cu Statele Unite, deja contestat în mai multe țări europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri