România începe exportul de gaze către Republica Moldova

Data publicării:
iasi ungheni teava

Potrivit autorităţilor din Republica Moldova, România va trimite peste Prut, anul acesta, 1 milion de metri cubi de gaze. Cantitatea reprezintă doar 0,1% din consumul Moldovei într-un an. Preţul a fost stabilit la 1.010 lei pe mia de metri cubi.

În noiembrie 2014, moldovenii au refuzat oferta României, deși era cu 14% mai ieftină decât a Rusiei, adică nu depășea 300 de dolari pe mia de metri cubi, din cauza cantităților mici pe care le puteam furniza. De fapt, Guvernul din Republica Moldova se ferea de o dispută cu Gazprom, unicul furnizor de gaze din țara vecină până acum.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat în august 2014. Lucrările la conducta de 43 de kilometri au durat un an. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de partea română. În acest fel, Republica Moldova îşi va putea reduce, teoretic, dependenţa de importurile ruseşti. În primă fază însă, gazoductul va alimenta doar un oraş cu 35.000 de locuitori, care consumă doar 2% din capacitatea conductei. Până la Chişinău mai rămâne de construit o conductă de aproape 100 de kilometri, care va ocoli reţeaua existentă de gaze deţinută în proporţie de 50% de Gazprom. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri