România, văzută prin ochii unui japonez. Naofumi Tsuchiya are un restaurant în la Cluj-Napoca

Data publicării:
japonez

Naofumi Tsuchiya a descoperit România în urmă cu zece ani. Căldura cu care l-au primit localnicii şi frumuseţea Transilvaniei i-au mers la inimă.

„Aici e foarte interesant pentru mine şi oamenii sunt foarte amabili. După aia, natura. Aici, în Cluj, sunt multe păduri şi dealuri. Foarte frumos”, mărturisește acesta în limba țării adoptive.

Naofumi Tsuchiya a studiat ingineria, dar a fost pasionat de mic de gastronomie. Când s-a mutat în România, a decis să îşi schimbe şi cariera. Aşa s-a născut la Cluj-Napoca, în anul 2000, primul restaurant japonez din oraş. A fost o aventură să îi convingă pe localnicii care au inventat o mâncare naţională, varza a la Cluj, să guste sushi.

„A fost foarte greu, pentru că aici oamenii nu sunt obişnuiţi sa mânânce peşte crud. A fost foarte greu un an de zile. Însă apoi, afacerea a crescut încet-încet”, spune japonezul.

Dupã ce afacerea a devenit celebră, Clujul i-a colorat și viața lui Naofumi Tsuchiya. și-a cunoscut soția în timp ce își promova localul.

„Am hotarât să merg la restaurant. Mi-a plpcut foarte mult şi mâncarea japoneza şi de el şi drept urmare au trecut de atunci nouă ani jumătate”, povestește Andra Tsuchiya, soţia lui Naofumi.

Restaurantul deschis de Naofumi Tsuchiya a fost inclus anul trecut în All Japan Association, cea mai importantă asociaţie de sushi din Japonia. Asiaticul îndrăgostit de România nu a păstrat secretele meseriei doar pentru el. A instruit mai mulţi tineri de la Cluj-Napoca, iar unul dintre ei a câştigat anul acesta premiul cel mare la World Sushi Cup.

1 Decembrie este sărbătoare şi pentru Naofumi Tsuchiya. Anul viitor are de gând să celebreze Ziua Naţională, la Alba Iulia, în oraşul Marii Uniri. Se consideră pe jumătate român şi este mândru de asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri