Avalanșă în Călimani. O salvamontistă a murit, căutarea colegului ei a fost sistată

Data actualizării: Data publicării:
avalansa

Tragedie în munţii Călimani, unde trei tineri au fost surprinşi de o avalanşă în timp ce se întorceau de pe vârful Pietrosu, unde arboraseră steagul României, de 1 decembrie, la fel cum au făcut şi în alţi ani. Cel puţin unul dintre membrii grupului, o femeie, nu a supravieţuit. Un alt alpinist, salvamontist voluntar, a fost scos de sub zăpadă, iar cel de al treilea este dat dispărut.

Acum, din cauza vremii și a pericolului mare de avalanșe, orice operațiuni se vor sista pe o perioadă de trei zile, deci șansele ca al treilea salvamontist să fie găsit în viață sunt tot mai mici.

Aproape 100 de forţe de ordine l-au căutat toată noaptea, dar înspre dimineaţă au sistat misiunea din cauza viscolului. Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este de fapt un traseu turistic închis de foarte mult timp, pe care cei trei nu aveau ce să caute.

Vineri seară, echipele de căutări au reuşit să dea de urma unuia dintre salvamontiştii înghiţiţi de avalansă. Deşi grav rănit, bărbatul este în viaţă. El este cel care a reuşit să sune după ajutor, imediat ce grupul lui a fost suprins de zăpadă.

„Luaţi în cercuri concentrice de la locația unde a fost găsit Drăgan, pentru că și respectivii oameni nu pot să fie la distanță mai mare de 10-20 m, nu se poate, că ei au fost toți împreună”, a îndemnat liderul echipei de căutare.

La scurt timp, o tânără, care făcea parte din grup, a fost găsită fără viaţă. Al treilea membru din grup este încă dispărut.

46 de pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontişti, 6 militari şi 7 pădurari au format echipele de căutări. În ajutor au adus şi doi câini de urmă, 10 autospeciale, două şenilate şi mai multe maşini de teren.

Cei trei a plecaseră vineri dimineaţă spre Vârful Pietrosul să arboreze drapelul, aşa cum o făceau an de an de 1 Decembrie. Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este de fapt un traseu turistic închis de foarte mult timp, pe care cei trei nu aveau ce să caute.


ACTUALIZARE 00.00. Raed Arafat: „Este o concentraţie mare de forţă, vorbim despre salvamontişti din mai multe zone care s-au deplasat acolo, Jandarmerie montană, vânătorii de munte care s-au alăturat lor, personal de la pompierii de la ISU Suceava.

Sunt peste 70 - 80 de persoane care sunt acolo, iar, din păcate, şansele să găsim colegul şi zic colegul pentru că cei doi băieţi sunt voluntari la Salvamont, dar şi pompieri din ce am înţeles de la detaşamentul Vatra Dornei, cred că şansele de a-l găsi în viaţă sunt foarte mici”.


ACTUALIZARE. Încă una dintre persoanele surprinse de avalanşa din Suceava a fost găsită. Este vorba despre o femeie în stare de inconștienţă, fiind efectuate manevre de resuscitare.

Echipele de intervenţie continuă căutările pentru a descoperi şi cea de-a treia persoană, un bărbat, zona fiind luminată cu generatoare. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE. Unul dintre salvamontiştii surprinşi, vineri, de avalanşă în judeţul Suceava a fost găsit de echipele de căutare. Bărbatul este în viaţă, fiind cooperant, scrie News.ro. Despre celelalte două persoane - un bărbat şi o femeie - nu există deocamdată informaţii, dar căutările continuă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trei salvamontiști au fost surprinși de avalanșă în munții Călimani. Ei urcaseră să amplaseze un steag al României, de Ziua Națională, în vârf de munte.

Unul dintre ei a reușit să ia legătura cu colegii. Le-a spus că a fost surprins de avalanșă, că e prins în zăpadă și că nu mai poate rezista mult.

Incidentul a avut loc la altitudinea de 1.500-1.600 de metri, sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Haitii.

Colegii salvamontiști au plecat în căutarea celor trei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri