Scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu a continuat la crematoriu. Ion Iliescu explică ce spune Sfânta Scriptură

Data publicării:
05012013 20iliescu-42115

Actualizare ora 12.04 Soția regizorului este huiduită la ieșirea din crematoriu.

Actualizare ora 11.50 Fostul președinte Ion Iliescu apără dorința lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat și explică ce înseamnă că „trupul se întoarce în pământ”, reamintind că atunci când mor marinarii pe mare, trupul lor este aruncat în apă.

Actualizare ora 11.45. Proteste au avut loc și în fața crematoriului, unde a sosit trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu. Indignați că maestrul este incinerat, oamenii strigă „Rușine!”. Sergiu Nicolaescu a dorit să fie incinerat, iar cenușa să-i fie aruncată în mare.

Actualizare ora 11.00Sicriul cu trupul regizorului Sergiu Nicolaescu a fost scos din clădirea Cercului Militar Naţional pe umerii membrilor unei gărzi militare, în aplauzele sutelor de admiratori strânşi acolo. Au existat în mulţime şi oameni supăraţi de faptul că trupul neînsufleţit va fi incinerat, şi nu înmormântat. S-a strigat „Rușine! Nu merita asta!”. Au fost voci care au cerut implicarea guvernului sau doliu național. Unii au spus că incinerarea trebuia oprită azi-noapte și că trebuia să vină „domnul Vadim”.

Actualizare ora 10.00 Trupul neînsufleţit al regizorului este aşteptat la crematoriu în jurul orei 11.00.Incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Familia a cerut ca evenimentul să fie tratat cu respect şi decenţă.

Incinerarea va dura 30-40 de minute, dar procedeul a stârnit controverse atât în rândul populaţiei, cât şi al Bisericii Ortodoxe Române. Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de înmormântare, întrucât va fi incinerat. Această practică nu este creştină şi este implicit respinsă de Biserica Ortodoxă. Un trup incinerat nu poate avea parte de o slujbă, a anunţat Patriarhia Română. Mai mult, BOR a transmis o cerere către familie, la care face apel pentru ca regizorul să poată fi înmormântat creştineşte.

__________________________

Cei care vor să-şi ia rămas bun de la regizor au putut veni şi în această dimineaţă, până la ora 10.00, la Cercul Militar Național, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al cineastului. Familia a ajuns la Cercul Militar Național și a cerut din nou discreție și decență din partea presei.

Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, premierul Victor Ponta şi fostul preşedinte Ion Iliescu sunt doar câţiva dintre cei care au venit ieri să-şi ia rămas bun de la cineast.

Trupul neînsufleţit al regizorului a fost adus la Cercul Militar vineri în jurul orei 10. Încă de dimineaţă, sute de oameni aşteptau deja la coadă ca să-şi ia rămas-bun de la Sergiu Nicolaescu.

Abia în jurul orei 12 s-au deschis porţile, iar oamenii au putut intra să-şi ia rămas-bun de la Sergiu Nicolaescu. Pe tot parcursul zilei, la catafalcul regizorului s-au recules actori şi prieteni ai marelui regizor.

„Dacă există o altă lume, să aibă parte de tot ce n-a avut în această lume, să fie odihnit!”, a spus Ileana Stana Ionescu. „Noi, care rămânem, să nu-l uitam, să nu-i uităm filmele, și munca, și dăruirea. Restul e tăcere, vorba altui coleg de-al nostru”, a adăugat Mircea Diaconu.

Actori, regizori şi politicieni şi-au luat un răgaz ca să-şi reamintească, în câteva cuvinte, de Sergiu Nicolaescu. „Era un copil mare, care a visat întotdeauna să facă film. Filmul a fost pentru el nevastă, iubită și amantă”, a spus Sebastian Papaiani.

Ion Iliescu și Petre Roman au venit să-și ia rămas bun de la cineast

Câteva personaje care au fost alături de Sergiu Nicolaescu în prima linie a revoluţiei din 1989 au venit să îşi ia rămas bun de la cel care le-a fost camarad în timpul acelor evenimente tulburi. „Afost un om al cetății, un om care a trăit cu problematica țării, asta l-a și propulsat în dec. 89 ca factor activ, ca participant nemijlocit la evenimentele care au schimbat soarta țării”, a declarat Ion Iliescu.

„Acum câteva luni i-am propus ca el să faca un film documentar artistic, un fel de cine-verite, cum numai el putea să facă, despre revoluția română”, a mărturisit Petre Roman.

Mii de oameni au intrat să îl salute, pentru ultima oară, pe regizorul filmului „Nea Mărin Miliardar", care a avut mai mulţi spectatori în cinematografele din România decât toate cele aproape 200 de filme româneşti realizate după 1989 la un loc.

Sergiu Nicolaescu nu s-a gândit nicio secundă la moarte, spun apropiaţii. Cât a fost internat în spital, vorbea cu prietenii despre proiectele lui. Unul dintre ele, un documentar despre Maria Tănase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri