Scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondial. Cumetrie cu ghinion

Data publicării:
mircea si bercea

La un an după ce devenise rudă prin alianţă cu fratele preşedintelui, Sandu Anghel era arestat preventiv pentru tentativă de omor. Pe 20 februarie 2011, Bercea Mondial şi înjunghiase nepotul şi, chiar dacă victima şi-a retras plângerea, ancheta a continuat.

Pe 24 martie 2011, în presă apăreau informaţii, neconfirmate oficial, legate de faptul că Bercea Mondial ar fi recunoscut, într-o discuţie la telefon, că i-a oferit lui Mircea Băsescu 300.000 de euro. În schimbul banilor, acesta ar fi urmat să intervină în dosar.

Potrivit cotidianului „Adevărul”, procurorul Eugen Iacobescu, cel care instrumenta cazul lui Bercea Mondial, ar fi ffurnizat informaţiile ziariştilor. Ulterior, procurorul a dezminţit toate detaliile din mass-media. La fel şi Ministerul Public.

„Vreau să vă informez pe dumneavoastră şi opinia publică că domnul Mircea Băsescu nu este implicat în acest dosar, că inculpatul Anghel Sandu niciodată nu a vorbit despre Mircea Băsescu nici în arest şi nici cu alte persoane, cu avocaţii săi”, declara Eugen Iacobescu la 25 martie 2011.

Procurorul vorbise, totuşi, în faţa presei despre dosarele lui Bercea Mondial. Eugen Iacobescu spunea că în jurul interlopului s-ar fi creat o adevărată caracatiţă şi că există persoane sus-puse finanţate de interlop.

Când a intrat în arest, le-a zis deţinuţilor: Ridicaţi-vă, sunt Bercea Mondial. Faceţi-mi patul, pentru că vreau să dorm. El trebuie să răspundă pentru şantaj, a dat bani cu camătă. Parchetul nu l-a aşteptat pe Bercea să comită tentativă la omor, ca să-l putem aresta. Parchetul instrumentează şi alte cauze foarte importante, cu infracţiuni foarte grave”, declara procurorul Iacobescu în februarie 2011.

Astfel de declaraţii au făcut ca procurorul Eugen Iacobescu să rămână fără dosarul în care îl ancheta pe Bercea Mondial şi i-a atras şi o sancţiune din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

La începutul acestui an, procurorul s-a pensionat, după ce CMS a refuzat să-i mai prelungească activitatea peste vârsta legală de pensionare.

Dosarul lui Bercea Mondial şi-a urmat însă cursul, iar în aprilie 2011, interlopul era trimis în judecată. Luna trecută, pe 20 mai, la mai bine de trei ani după tentativa de omor, interlopul a fost condamnat definitiv la aproape nouă ani de închisoare. Lucrurile au luat atunci o altă întorsătură, iar numele fratelui preşedintelui a intrat din nou în atenţia publică. Astfel, la sfârşitul lunii trecute, Mircea Băsescu reclama familia lui Bercea Mondial că ar fi încercat să-l şantajeze, sub ameninţarea unor dezvăluiri legate de presupuse fapte de corupţie. Procurorii l-au reţinut atunci pe ginerele lui Sandu Anghel.

Versiunea familiei lui Sandu Anghel a fost însă alta: Mircea Băsescu le-ar fi datorat banii, pe care îi primise ca să îl scape de închisoare pe Bercea Mondial. Scandalul a culminat cu apariţia în presă a unor înregistrări video care îl încriminează pe fratele preşedintelui şi cu arestarea sa preventivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri