Şeful Comisiei SRI: Doamna general SRI Istode a fost în concediu pe o proprietate a familiei Rizea

Data actualizării: Data publicării:
adrian tutuianu

Generalul SRI Elena Istode nu a încălcat legea sau reglementările interne atunci când a fost în concediu cu familia fostului deputat PSD Cristian Rizea, spune Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI. Este concluzia anchetei interne a Serviciului, prezentată parlamentarilor de Eduard Hellvig. Există însă o problemă deontologică, spune şeful Comisiei SRI, atunci când ofiţeri de informaţii intră în relaţii cu politicieni sau oameni de afaceri.

DIGI Idei principale-03

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control a SRI: Au apărut câteva fotografii. Doamna general (Elena Istode – n.r.) a fost prezentă în activităţi... să spunem turistice. Doamna general a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Nisa şi Monaco. Era normal să se declanşeze o anchetă internă în cadrul SRI, după cum era normal ca noi, comisia, să solicităm să fie lămurite aceste lucruri. Din datele puse la dispoziţie rezultă că a fost prezentă împreună cu familia Rizea la Monaco şi la Nisa, că o parte importantă a cheltuielilor a fost suportată de doamna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general, respectiv doamnei Rizea. Aceste concedii au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru. 

Din punctul meu de vedere, chiar dacă nu avem o încălcare a legii, avem cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de informaţii atunci când sunt prezenţi, de exemplu, în excursii, în activităţi de genul acesta cu membri ai Comisiei de control parlamentar al SRI, cu parlamentari, oameni de afaceri. Domnul director al Serviciului a dispus elaborarea unui cod deontologic, care nu va fi secret, va fi un act public, de care poate lua cunoştinţă toată lumea, cod care să clarifice până unde poate merge un ofiţer de informaţii într-o relaţie cu terţe persoane. (Doamna Istode – n.r.) A spus că a locuit pe perioada concediului pe o proprietate care aparţinea familiei Rizea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri