Șicanele în trafic ale șoferilor violenți, nepedepsite în continuare

Data publicării:
trafic

Pumni fluturați în aer, priviri amenințătoare și manevre extrem de periculoase menite să ne intimideze. Este arsenalul șoferului agresiv pe care-l vedem tot mai des în trafic. Șicanările între șoferi au devenit o realitate prezentă pe străzile României. Specialiștii spun că de multe ori conducătorii auto își fac singuri dreptate pentru că legislația este îmbătrânită și nu există modalități simple de constatare și sancţionare a unor astfel de comportamente la volan.

Nervii unui şofer pot pune în pericol zeci de oameni. Conducătorul auto din materialul video îl depăşeşte riscant pe un alt şofer, apoi începe să-l tachineze. Frânează brusc şi des, schimbă imprudent benzile pentru a nu putea fi depăşit.

Specialiștii în siguranță rutieră spun că de cele mai multe ori șicanările în trafic au loc fie dimineața, fie seara, în momentele în care în trafic sunt multe mașini. În 80% dintre cazuri dintre situații nu există urmări. Doar în 15, 20 la sută din cazuri urmările sunt fie un accident rutier, fie o urmare violentă în care cei doi se încaieră.

Anca Maftei, psiholog: Este multă presiune de la serviciu, de acasă, asupra fiecăruia dintre noi, iar asta ne obligă să avem o anumită conduită. În trafic unde aparent nu ne vede nimeni, sau nimeni cunoscut, ne manifestăm cum nu putem în alte părți și devenim violenți sau irascibili.

De vină e şi legislaţia neactualizată, susţin unii.

Cătălin Codescu, directorul Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere: Legislația modernă are în vedere aplicarea acelor sisteme performante de supraveghere a traficului, camere de supraveghere la semafoare, echipamente de măsurare a vitezei în deplasare. Prin aceste echipamente moderne de supraveghere pot fi identificați mult mai ușor șoferii care încalcă legislația rutieră și pot fi sancționați

Poliţiştii spun însă că problema pleacă din şcolile de şoferi, mai ales de la examinarea psihologică sumară a viitorilor conducători auto.

Dumitru Coarnă, preşedinte sindicat poliţie: De multe ori, cel care evaluează, observă niște lipsuri în comportament și totuși dă acel certificat, ceea ce nu e în regulă pentru că pune în pericol traficul rutier.

Cel mai mediatizat caz de șicanare în trafic în București a avut loc în urmă cu doi ani în apropierea Fântânii Miorița. Un şofer a fost filmat când intră cu maşina intenţionat într-un alt vehicul. Şoferul agresat a avut nevoie de spitalizare. Conducătorul auto agresiv a fost reținut şi e în prezent judecat pentru tentativă de omor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri