Video Situația din Slănic Prahova se agravează: Primele concluzii arată că nu există o galerie subterană. Localnicii au altă ipoteză

Data publicării:
crater in slanic prahova
Localnicii stau cu teamă acum, pentru că nu știu ce a provocat surparea. FOTO: Captură Digi24

Se agravează situația din Slănic Prahova, unde craterul apărut în mijlocul unui drum tot crește. Specialiștii care monitorizează permanent zona și fac măsurători nu au încă o explicație. Acolo au fost trimiși și experți ai Institutului de Fizică a Pământului. Primele concluzii arată că nu există o galerie rămasă în urma exploatării miniere. Localnicii au altă ipoteză.

Craterul apărut joi noaptea în centrul orașului s-a adâncit și de atunci autoritățile stau în alertă. Au oprit total circulația în zonă și au evacuat 42 de oameni. Fiecare și-a găsit loc pe unde a putut: la rude, prieteni sau hoteluri.

Craterul are cel puțin 15 metri lungime și o adâncime de doi metri și jumătate.

Localnicii stau cu teamă acum, pentru că nu știu ce a provocat surparea. Unii spun că de vină ar fi un tunel subteran despre care primăria orașului nu știe nimic.

Localnic: „E o galerie în subteran, care era înainte făcută de pușcăriași. E luat de aici si nu e traversat pe deasupra. Trebuie să existe hărți vechi făcute. Ar trebui să aibă în arhivă. Normal ar fi trebuit să aibă. Ori nu vrea să le expună, nu se știe.”

Experții exclud varianta unei galerii subterane 

O variantă exclusă însă de experți. Un inginer al Salinei spune că surparea s-a produs din cauze naturale.

Inginer: „Sunt lucrările din ele, exploatările din mina veche, nu are nicio legătura cu restul. Nu sunt galerii. Ceva ce a plecat din zona aia și nu știu unde s-a dus. Pe spinarea sării circulă ape subterane.”

Istoric: „Exploatările sunt acestea marcate cu negru, zona surpată este aici, exploatarea este în partea aceasta de stanga si dreapta spre sud. Și aici, în centru, s-a produs, deci aici nu au fost niciodată exploatări, deci varianta galeriilor cade.”

George Alionte, viceprimar Slănic: „Deocamdată, nu e nicio problemă, toți sunt ok, așteptăm măsurătorile și deciziile.”

Geologii vor decide zilele următoare dacă localnicii evacuaţi din cele trei blocuri se pot întoarce acasă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri