Suceava. 100.000 lei daune pentru distrugerea unui mozaic ce elogia industrializarea socialistă

Data publicării:
00004490-original

SURSA FOTO: www.crainou.ro

Decizia este definitivă şi irevocabilă şi a fost luată la sfârşitul anului trecut de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, a evitat să se pronunţe asupra soluţiei instanţei, scrie Mediafax.

Edilul a declarat că se va consulta cu juriştii Primăriei să vadă dacă există căi de atac sau dacă municipalitatea se poate îndrepta împotriva proprietarilor care au preluat fosta fabrică şi au demolat-o.

Mozaicul parietal „Eroismul poporului român în opera de industrializare socialistă-Laudă omului şi muncii” al artistului Traian Brădean a fost distrus în anul 2007, odată cu demolarea fabricii sucevene de către firma ce a preluat majoritatea activelor firmei în urma unei autorizaţii eliberate de Primăria Suceava, fără obligaţia din partea demolatorului de a proteja sau conserva lucrarea.

Artistul plastic Traian Brădean care a executat lucrarea a cerut, în instanţă, daune morale de 108.000 de lei pentru încălcarea dreptului de autor, arătând că, potrivit legislaţiei, opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată prin simplul fapt al existenţei ei.

El a câştigat procesul la Tribunalul Suceava care a impus Primăriei Suceava şi Direcţiei Judeţene de Cultură şi Conservarea Patrimoniului Naţional Suceava să plătească daune morale de 100.000 lei şi cheltuielile de judecată, soluţia fiind menţinută şi de Curtea de Apel Suceava.

Artistul a murit în urmă cu un an, iar moştenitorii acestuia au continuat procesul la ICCJ care, la sfârşitul anului trecut, a menţinut deciziile instanţelor sucevene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri