Suspiciuni de finanțare a terorismului cu bani din România 

Data publicării:
bani teancuri-1

ACTUALIZARE: Autorităţile au găsit indicii privind finanţarea terorismului prin intermediul conturilor din paradisurile fiscale.

„Am făcut șase sesizări (la SRI n.red). Potențiale indicii despre finanțarea terorismului”, a spus Neculae Plăiașu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Reprezentanţii SRI au explicat că toate sesizările sunt verificate, iar în cazul în care suspiciunile se confirmă, cazurile sunt trimise mai departe către Parchet.

Dosarele Panama au scos la iveală şi alte tranzacţii suspecte, pe care autorităţile române le cercetau deja de anul trecut.

Sunt 11 sesizări făcute la Parchet cu spețe care includ tranzacții frauduloase de spălare a banilor”, a precizat Neculae Plăiașu.

După scandalul Panama Papers, parlamentarii au vrut să ştie ce fac autorităţile, mai precis ANAF şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, pentru a controla tranzacţiile din paradisurile fiscale.

Au fost înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a adăugat Neculae Plăiașu.

Toate aceste tranzacţii au fost însă făcute în mod legal, spun oficialii. Acum, autorităţile vor să afle dacă cei peste 100 de români care apar în Dosarele Panama sunt aceiaşi din lista lor.

„Noi am făcut o cerere oficială către Centrul Național de Jurnalism de investigație, să ne fie puse la dispoziție baza de date care se referă la cetățeni sau companii care sunt români și au legătură cu tranzacții din România”, a spus președintele ANAF Dragoș Doroș.

Printre numele vehiculate în Dosarele Panama se numără Franck Timiş, Sorin Ovidiu Vântu, Cristian Borcea şi Corneliu Iacobov.


Sesizările au fost trimise în 2015. Atunci, Oficiul pentru combatarea spălării banilor a indentificat 4.600 de tranzacții suspectate că ar fi fost frauduloase. În urma anchetelor, majoritatea s-au dovedit a fi legal. Pentru 400 de cazuri totuși au fost depuse sesizări la Parchetul General, dintre care 11 ar fi fost în Panama. Trazancțiile ar fi fost derulate prin Cipru.

Numărul de români suspectați că ar fi derulat tranzacții suspecte prin intermediul paradisurilor fiscale și numărul românilor implicați în dosarele Panama nu au fost făcute publice. De altfel, șeful ANAF preciza că nicio altă autoritate fiscală din Europa nu a făcut publice aceste informații. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri