Tot mai multe cazuri de varicelă sunt semnalate, însă cererea pentru vaccinuri tinde spre zero. Care sunt complicaţiile

Data publicării:
0703 20varicela-53510

Anul trecut, la sfârşitul iernii, în judeţulBihor au fost semnalate 1800 de cazuri, unde majoritatea erau copii cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani. Inspectorii sanitari se aşteaptă ca numărul bolnavilor să crească şi anul acesta. Motivul: părinţii refuză să cumpere vaccinul pe motiv că este prea scump, în timp ce unii sunt convinşi că e mai bine ca varicela să fie făcută la o vârstă cât mai mică, pentru a fi evitate eventualele complicaţii ulterioare.

Într-o grădiniţă din Oradea, 30 de copii s-au îmbolnăvit de varicelă iarna aceasta. Într-o singură grupă, 15 preşcolari din 26 au fost trimişi acasă. Părinţii nu au luat în calcul opţiunea vaccinării.

Le-am recomandat vaccinarea copiilor, dar părinţii se bucură dacă fac varicelă, să treacă peste varicelă, că e o boală copilărească”, declară pentru Digi24 asistenta medicală Ildiko Konyvesi. Mai mult, părinţii se interesează în ce grupă se răspândeşte varicela, tocmai ca să îşi ducă acolo copilul.

Practica este folosită şi în vestul Europei sau în Statele Unite ale Americii, unde aşa-numitele „pox parties” (petrecere cu varicelă – traducere aproximativă) au menirea să infecteze mai mulţi copii dintr-o comunitate la vârste fragede, tocmai pentru ca aceştia să treacă mai uşor peste boală.

Înapoi în România, unii părinţi ar vrea să cumpere vaccinul, însă nu îşi permit să scoată 100 de lei din buzunar. „Sigur că e mult... Un milion!” Pentru că cererea este practic inexistentă, farmaciile nici nu au substanţa pe stoc. „Nu avem pe stoc că aducem la comandă, preţul este mare şi trece greu. Nu prea este solicitat”, explică farmacista Nicoleta Mureşan.

Medicii confirmă că în cazul copiilor varicela se manifestă mai uşor. La adulţi şi la femeile gravide pot apărea însă complicaţii, uneori grave.

Formele medii şi severe se întâlnesc în special la adulţi şi la vârstnici. Complicaţiile pot fi de natură cardiacă, pulmonară sau neurologică”, declară dr. Iulian Zaporojan, medic primar în boli infecţioase.

Forma uşoară a varicelei poate fi tratată însă de medicii de familie şi presupune izolarea la domiciliu timp de două săptămâni. Este necesară atenţie în ceea ce priveşte mâncărimile provocate de pustulele specifice varicelei, pentru că spargerea acestora poate duce la cicatrici permanente.

Specialiştii recomandă ca persoanele care au intrat în contact cu bolnavii să se vaccineze. În cazul gravidelor, varicela poate duce la pierderea fătului sau apariţia malformaţiilor.

Alte complicaţii ale varicelei:

- La copiii sub cinci ani, cea mai frecventă complicaţie este suprainfecţia bacteriană a leziunilor ce pot apărea în urma scărpinării. În general, aceste infecţii nu sunt grave, însă necesită îngrijire medicală de specialitate.

- Tot la copii, dar cu vârste mai mari, poate apărea – rar–ataxia cerebeloasă acută, manifestată prin mici probleme de coordonare a musculaturii.

- Cea mai serioasă complicaţie a varicelei este pneumonia variceloasă, care apare de regulă la adulţi. Circa trei cazuri la 1000 au nevoie de spitalizare.

- Nou-născuţii ai căror mame au făcut varicelă în primele 14-15 săptămâni de sarcină dezvoltă sindromul de varicelă congenitală care poate cauza malformaţii.

- De asemenea, în urma infecţiei cu varicelă, pacientul se imunizează, însă virusul rămâne în organism şi poate cauza zona zoster la vârsta maturităţii, observat în 15% din cazuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri