Traian Băsescu: O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută

Data publicării:
07022013 20basescu-48207

„Cred că înainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile, ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept şi, dincolo de o scrisoare în care să scriem ce se întâmplă astăzi în Parlament, am putea introduce şi poziţia Guvernului şi majorităţii cu privire la membrii Guvernului care au probleme cu justiţia şi unele ordonanţe neconstituţionale care nu au fost anulate.O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută", a declarat preşedintele Băsescu.

„Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul „Henri Coandă”, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

„Eu, în scrisoare, aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii parlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a adăugat Traian Băsescu.

Scrisoarea lui Ponta

Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al unei scrisori care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Traian Băsescudeclara, duminică, la Cotroceni, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, considerând chiar că există „șanse bune”, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept. Și președintele a propus duminică trimiterea unei scrisori către liderii europeni. El sugera însă Guvernului să facă acest demers și să-și asume angajamente concrete în respectivul document că deficiențele semnalate de raportul MCV în plan politic vor fi remediate.

Cum a reacționat premierul

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României înSchengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern.

„Inclusiv preşedintele Barroso, inclusiv preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre înSchengen. Dacă domnul Băsescu nu e de acord şi ne susţin domnul Barroso şi domnul Van Rompuy şi domnul Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm înSchengen, s-o spună, nu e nicio supărare. E un stat de drept România şi o democraţie şi fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele CE şi preşedintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm înSchengen, iar domnul Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm înSchengen", a spus, ironic, premierul Victor Ponta.

El a precizat că ratarea intrării înSchengennu reprezintă o problemă pentru Guvern, ci pentru România.

„Ideea că dacă nu intrăm înSchengenpierde Guvernul, mi se pare copilărească. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau nu e bine sau dacă se bucură cumva că nu intrăm înSchengenşi o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România. Ori, eu cred că trebuie să se gândescă la România, asta-i tot”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a arătat că, dacă Traian Băsescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, în calitate de premier, pentru şefii de Guvern, însă a avertizat că lipsa semnăturii prezidențiale va nedumeri cancelariile europene.

„Însă, imediat, acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra, şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt, uite, Guvernul vrea înSchengenşi preşedintele nu vrea înSchengen, în momentul în care nu apar ambele semnături (...) deci dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre înSchengen, înseamnă că ştie el ceva de ce nu trebuie să intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea să se lămurească după ce preşedintele se întoarce de la Consiliu", a punctat Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri