Trusa de supraviețuire în caz de cutremur

Data actualizării: Data publicării:
radio

Seismul de acum două nopţi ne aduce aminte că uităm lucruri esenţiale. Trusa de supravieţuire lipseşte din multe case. Trebuie să avem rezerve de apă, mâncare şi medicamente pentru cel puţin trei zile, în caz că rămânem sinistraţi după o catastrofă naturală.

Maria Moiş, reporter Digi24: „Luăm o situaţie ipotetică. Dacă scările din aceste blocuri s-ar surpa în urma unui cutremur puternc, toţi locatarii ar rămâne blocaţi înăuntru. Poate autorităţile nu ajung în cel mai scurt timp pentru a-i salva, iar organismul nostru nu supravieţuieşte fără apă mai mult de 72 de ore. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă ca oamenii să aibă alimente pentru cel puţin trei zile”.

Dacă unii se lasă în voia sorţii, alţii sunt prevăzători. Lavinia Turcu locuieşte împreună cu soţul şi copilul la etajul 9 al unui bloc din Bucureşti şi are mereu la îndemână rucsacul salvator. Lavinia Turcu: „Conserve care o să expire în 2021 deci mai au timp. Lanterna, bănuiesc că o să cadă lumina. Fluierul să ne găsească în caz că o să fim sub dărâmături”.

Îi lipseşte însă ceva, spun cei de la Situaţii de Urgenţă. Un radio cu baterii, la care să audă comunicate importante pe care le dau autorităţile.

Trusa de urgenţă conţin lucruri mărunte, dar luate împreună pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Autorităţile ne sfătuiesc să nu ne pierdem calmul când începe cutremurul. Trebuie să ne adăpostim sub o grindă de rezistenţă şi să nu stăm lângă ferestre: geamurile ne pot tăia. Este recomandat să nu ieşim din locuinţă până nu se opresc vibraţiile şi în niciun caz să nu mergem pe scări sau cu liftul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri