Țuțuianu: Florian Coldea a fost cu Sebastian Ghiță și George Maior în vacanță în Toscana

Data actualizării: Data publicării:
FLORIAN COLDEA - AUDIERE - COMISIA DE CONTROL SRI
Foto: InquamPhotos

A fost confirmată prezența lui Florian Coldea în Seychelles alături de Sebastian Ghiță, a spus șeful comisiei SRI, Adrian Țuțuianu.

DIGI Idei principale-03

 

Acesta a precizat că familia Coldea a adus documente justificative - facturi și chitanțe - care arată că ei au suportat cheltuielile deplasării. Comisia de control din Parlament nu a putut stabili dacă aceste documente sunt reale sau false, dar comisia internă de anchetă a serviciului nu are indicii care să ducă la concluzia că nu ar fi reale.

De asemenea, a fost confirmată prezența lui Florian Coldea alături de Sebastian Ghiță în Italia, la Toscana, iar a soției sale, doamna colonel Coldea, la Paris.

Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris, la Disneyland”, a spus Adrian Țuțuianu.

Adrian Țuțuianu a mai spus că în vacanță în Toscana, alături de Coldea și Ghiță, a fost și George Maior, pe atunci șef al SRI.

Maior, în prezent ambasador al României în Statele Unite, „a dat anumite explicații” comisiei de control intern din cadrul serviciului.

 

Întrebare: Dar familia Maior?

Adrian Țuțuianu: Pot să precizez că dl Maior a dat comisiei de control intern anumite explicații. Nu au fost, de exemplu, împreună în Insulele Seychelles.

Întrebare: Dar în Toscana, în Italia, au fost?

Adrian Țuțuianu: În Toscana da.

Comisia internă de anchetă nu a constatat nereguli, „avem o problemă de raportare deontologică din perspectiva relaţiilor unui colonel SRI cu un membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului”, a spus șeful comisiei parlamentare.

La întrebările jurnaliștilor privind o eventuală audiere a lui Florian Coldea, acum trecut în rezervă, Adrian Țuțuianu a spus: „Am putea ajunge la concuzia că dl Ghiță, dl Coldea, dl Ponta ar putea fi chemați la audieri la comisia de control parlamentar”.

Declarațiile lui Țuțuianu vin după ce șeful SRI, Eduard Hellvig a fost audiat timp de șapte ore la Comisia parlamentară de control al SRI.  Acesta a spus că în următoarele zile în Monitorul Oficial va apărea un cod de conduită al serviciului.

Se încearcă destabilizarea SRI, a avertizat de asemenea Eduard Hellvig.

Alături de directorul Serviciului Român de Informaţii, la audieri a participat şi şeful comisiei de anchetă a SRI, comisie care a analizat acuzaţiile ce i s-au adus fostului prim-adjunct al SRI şi care a ajuns la concluzia că generalului nu i se poate reproşa nimic.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunțase că desfăşoară o anchetă, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Astfel, în urma verificărilor interne, nu au rezultat elemente care să ateste că generalul Florian Coldea a încălcat legea sau normele în vigoare. Biroul Executiv al SRI a decis repunerea în funcție a lui Florian Coldea. Acesta a refuzat însă și a solicitat eliberarea din funcție și punerea la dispoziția instituției, din motive ce țin de „demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”.

Ca urmare, directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a solicitat președintelui trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, iar Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri