Un elicopter medical cumpărat cu fonduri europene a stat nefolosit timp de un an. CJ Constanța ar putea fi obligat să dea banii înapoi

Data publicării:
elicopter smurd - smurd fb

Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi-a dorit un serviciu medical de urgenţă care să funcţioneze în paralel cu cel naţional, dar doar pentru locuitorii judeţului şi cei din regiunea Dobrici, din Bulgaria. A reuşit să obţină pentru acest proiect peste patru milioane de euro, bani europeni, dar nu şi avizele necesare de la Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.

Am constatat că autorizaţiile şi aprobările pe care noi credeam că le vom obţine uşor nu s-au putut obţine”, spune Cristian Darie, vicepreşedintele CJ Constanţa.

Instituţia voia ca elicopterul să fie integrat în sistemul de urgenţă 112, dar să nu fie operat de SMURD. Pentru asta, administraţia judeţului Constanţa ar fi trebuit să înfiinţeze un dispecerat, care să alerteze la nevoie echipele medicale.

CJC nu a reușit să semneze un protocol de colaborare cu SMURDUL pentru furnizarea acestor medici, cum de altfel nu a reuşit nici să convingă SMURDUL ca acest elicopter să fie implicat în sistemul 112”, spune Adrian Vasilache, directorul general al Aeroportului Tuzla.

Drept urmare, elicopterul a făcut, cu mici excepţii, doar zboruri de antrenament.

A fost folosit în două exerciţii, un exerciţiu care s-a organizat la închieierea proiectului în zona transfrontalieră şi celălalt exerciţiu când s-a simulat un cutremur”, spune Vlăduţ Ion, prim adjunct al ISU Dobrogea.

La începutul acestei luni, destinaţia aparatului de zbor a fost schimbată.

A fost reînmatriculat, a primit numere militare și este acum operat de Inspectoratul General al Aviaţiei din Cadrul Ministerului de Interne.

Până de curând, elicopterul a stat într-un hangar deţinut de un aerodrom privat, în baza unui contract de întreţinere în valoare de 800.000 de euro. Asta deşi SMURD - care va folosi de acum aparatul de zbor - se oferise încă de anul trecut să-l modernizeze gratuit şi să suporte costurile de operare. Pentru că elicopterul nu a fost utilizat până acum în scopul pentru care a fost achiziţionat, Consiliul Judeţean Constanţa ar putea fi obligat acum să restitui banii primiţi de la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri