Victor Ponta: Avem obligația să restituim proprietarilor ce le-au luat comuniştii. Nu avem obligaţii faţă de samsari

Data publicării:
1303ponta-54577

Premierul Victor Ponta a precizat că, începând de astăzi, proiectul de lege va fi pe site-ul Guvernului și a explicat care vor fi principiile după care se vor restitui imobilele naționalizate.

„De astăzi, proiectul va fi pe site, îl vom trimite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a avea un punct de vedere. Primele mesaje pe care le-am primit de acolo, în mod informal, sunt extrem de pozitive. Săptămâna viitoarea, în ședința de guvern, adoptăm proiectul de lege. Pe data de 26 va fi data angajării Guvernului. Este timp pentru eventuale retușuri la lege, cât și pentru observațiile de la CEDO

Tot ce se mai poate restitui în natură se restituie în natură. Aici am făcut un tip de regim special, și anume se restituie în natură școli, spitale și instituții de cultură, dar cu obligații din partea proprietarului ca timp de 20 de ani să nu schimbe destinația imobilului. Din păcate, grădinițele ni le-au cam luat deja. Acolo unde nu se mai poate restitui în natură, pe baza unui sistem de puncte similar cu cel aplicat de notar pentru evaluarea imobilelor, se emit toate tilurile după care, să restituim în numerar ceea ce nu se poate în natură. Ministerul de Finanțe, mai optimist ca mine, spune că se poate face într-o perioadă de șapte ani.

Al treilea principiu, la care voi ține foarte mult. Noi avem obligația către proprietari și urmașii lor să le restituim ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 de ani, dar nu avem o obligație față de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc samsari. 26.000 de proprietari au primit până acum mai puțini bani decât au primit 1.000 de samsari. Proprietarii au primit în jur de 6,5 miliarde de lei, iar 1.000 de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde. Ideile bune s-au transformat în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani. Din acest punct de vedere, este constituțional, am discutat cu Ministerul de Finanțe, despre un impozit de 85 la sută pentru cei care nu sunt proprietari sau urmași ai proprietarilor. Cred că 15 la sută dintr-un business este un profit corect”, a declarat premierul Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri