Victor Ponta: Un cetățean român a murit în Algeria. Un altul e în custodia armatei. Facem eforturi pentru a afla starea sa

Data publicării:
19012013 20roman 20ucis-44639

Victor Ponta și Titus Corlățean nu au precizat circumstanțele în care a murit românul, dar au dat de înțeles că nu ar mai fi, în acest moment, și alți concetățeni în pericol.

În Algeria sunt, probabil, câteva sute de români, unii având contracte de muncă individuale cu diverse companii, astfel că e greu de aflat numărul lor exact, a subliniat ministrul de Externe. Însă, din informațiile pe care le au autoritățile române, în zona de conflict nu se mai află și alți cetățeni români în afara celor cinci.

Actualizare ora 16.26. Premierul Victor Ponta spune că o ședință CSAT este confirmată pentru data de 5 februarie. El confirmase anterior că a vorbit cu președintele, înainte de conferința de presă, despre situația românilor din Algeria.

Actualizare ora 16.15 Ministrul de Externe, Titus Corlățean, spune că a primit asigurări de la omologul algerian că operațiunea de la complexul In Amenas este, practic, terminată.

El a explicat și de ce autoritățile române au preferat să păstreze rezerva în comentariile publice - în zonă erau cinci români, nu unul, cum s-a aflat inițial. Trei dintre ei nu erau ostatici, iar viața le-ar fi fost pusă în pericol.

„Nu am fost de acord să se facă publice informații până când nu am avut confirmarea că ceilalți patru români sunt teferi, că familia celui decedat a fost înștiințată și primește consiliere psihologică”, a precizat, la rândul său, premierul Victor Ponta.

„Vă asigur că familiile românilor au fost în permanent contact cu celula de criză”, a spus Titus Corlățean.

Actualizare ora 16.00 Premierul a transmis condoleanțe familiei românului decedat și a spus că statul român va acorda întreg sprijinul pentru repatrierea trupului neînsuflețit. „Vreau să exprim condoleanţe şi compasiune pentru familia celui care şi-a pierdut viaţa", a spus Victor Ponta. „Am înştiinţat familia, nu mi-aş fi iertat niciodată dacă familia ar fi aflat de la dumneavoastră, din presă", a afirmat premierul.

___________________________

Victor Ponta și Titus Corlățean au susținut o conferință de presă, la sediul MAE.

Urmăriți în materialul video alăturat întreaga conferință de presă a celor doi oficiali.

Conferința de presă intervine în contextul crizei ostaticilor din Algeria. MAE a anunțat aseară că trei români sunt teferi, iar astăzi au apărut informații vehiculate de presă potrivit cărora un român ar fi mort.

Este pentru prima dată când premierul însuși ține o conferință de presă alături de ministrul de Externe. Conferința de presă a fost anunțată sâmbătă de MAE, cu doar o oră înainte de a avea loc.

MAE nu a precizat care va fi tema conferinței de presă, dar e de presupus că este vorba despre un anunț important referitor la Algeria.

Autoritățile române au fost criticate pentru modul defectuos de comunicare a informațiilor în criza ostaticilor din Algeria.

Filmul evenimentelor

Primele informaţii despre străinii capturaţi de terorişti de pe două platforme de extracţie a gazului din sud-estul Algeriei au venit, joi dimineaţă, de la un francez aflat în grupul celor răpiţi, care a vorbit la telefon cu jurnaliştii postului France 24. Omul a povestit cum au fost luaţi ostaticii.

Câteva ore mai târziu, unul dintre răpitori a sunat la televiziunea arabă Al-Jazeera şi a anunţat lista ţărilor din care provin ostaticii. Printre acestea şi România. La scurt timp, Ministerul român de Externe a confirmat informaţia şi a anunţat crearea unei celule de criză pentru gestionarea situaţiei.

A urmat un infern. Informaţiile venite din Algeria s-au schimbat de la o oră la alta. Companiile care controlează complexul energetic, printre care şi British Petroleum, au refuzat să dea detalii despre angajaţii lor. Pe lângă toate acestea ministrul algerian de interne a adâncit confuzia.

După o zi plină de informaţii contradictorii, autorităţile algeriene anunţă declanşarea unei operaţiuni de salvare. La scurt timp, Al-Jazeera susţine că 35 de ostatici şi 15 rebeli au fost ucişi într-un raid aerian, în momentul în care răpitorii înceracau să mute grupul de captivi în alt loc. O grupare islamistă completează informaţia şi susţine că doar şapte ostatici mai sunt în viaţă.

Confuzia a continuat și în zilele următoare. Vineri seara, MAE a anunțat că un român a reușit să scape din complexul In Amenas și se află în siguranță la Ambasadă. Apoi, după două ore, a anunțat că alți doi români sunt teferi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"