VIDEO. După caniculă, România e măturată de furtuni: acoperișuri smulse, copaci doborâți, pene de curent

Data actualizării: Data publicării:
pompierii taie un copac doborat de furtuna
Copac doborât de furtună. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Inquam Photos / George Călin

După temperaturile de 40 de grade, România întreagă este măturată de vijelii. Este cod portocaliu de furtuni, valabil până vineri dimineața, în aproape toată țara și efectele furtunilor au început să se facă simțite încă de joi seara: acoperișuri smulse, copaci doborâți, pene de curent.

O furtună a lovit puternic joi seară municipiul Târgoviște și alte localități din județul Dâmbovița, unde a fost cod roșu.

Mai multe acoperișuri din tablă  au fost luate de vânt și au căzut peste mașini, care au fost grav avariate, iar copacii au fost puși la pământ de vânt. Pompierii dâmbovițeni au ieșit pe teren  și a intervenit cu o autospecială pentru degajarea unui copac căzut în comuna Ulmi, sat Viişoara.

În comuna Dragomireşti, Garda Voineşti a intervenit cu o autospecială tot pentru degajarea unui copac. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod roşu de vijelie, valabil până la ora 23:45, pentru localităţile dâmboviţene Bezdead, Moroeni, Buciumeni, Vişineşti. Populaţia din localităţile vizate de codul roşu a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

La Botoșani, un transformator electric a luat foc, iar vijelia a smuls mai mulți copaci din rădăcină.

Acoperișuri de bloc smulse de vânt

Pe Valea Jiului, la Lupeni, în Hunedoara, o bucată de acoperiș de bloc, smulsă de vânt, a avariat două autoturisme și trei balcoane.

Probleme mari au fost și la Târgu Jiu, deși furtuna a durat doar 10 minute. Suficient ca să smulgă câteva acoperișuri de bloc, care au căzut peste 20 de mașini parcate.

Pompierii au intervenit, de altfel, joi seară în mai multe localităţi din judeţul Gorj unde au fost semnalate situaţii de urgenţă generate de vântul puternic.

În comuna Stănești, din Gorj, vântul puternic a doborât copacii peste crucile de piatră din cimitir, care au fost puse și ele la pământ.

Potrivit ISU Gorj, echipajele de pompieri au intervenit în municipiul Târgu-Jiu şi în localităţile Novaci, Pociovaliştea, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Bumbeşti Pitic, Scoarţa, Bălăneşti, Leleşti şi Tismana.

Intervenţiile au fost la acoperişuri căzute, copaci, cabluri de curent şi stâlpi de curent căzuţi pe carosabil.

La Baia de Fier un copac s-a prăbuşit pe carosabil şi şoferul unui autovehicul a intrat în acesta, deoarece nu a reuşit să oprească la timp maşina. Nu sunt victime, a precizat ISU Gorj. 

Pe Transalpina, vântul a bătut cu peste 90 de kilometri la oră. Mai multe chioșcuri din zonă au fost răsturnate de vijelie pe șosea, împreună cu mobilierul și frigiderele aflate în dotarea acestora. În imaginile surprinse de un telespectator Digi24 se văd mai multe doze de suc aruncatpe carosabil după ce frigiderul în care se aflau a fost dărâmat de vânt.

Pe Transalpina și în mai multe zone din județul Gorj a fost cod roșu de furtună până la ora 19:30. 

Copaci doborâți pe carosabil

Mai mulţi copaci au căzut pe carosabil sau pe liniile electrice în mai multe zone ale judeţului Harghita, echipele de drumari sau cele ale distribuitorului de energie intervenind pentru rezolvarea problemelor, potrivit Agerpres.

Un copac a căzut pe carosabil pe DN 13A, care leagă municipiul Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc, circulaţia desfăşurându-se pe un singur sens.

De asemenea, un copac a căzut pe liniile de medie tensiune în oraşul Bălan, o situaţie similară fiind înregistrată şi în localitatea Sâncrai, unde un cablu electric a fost rupt.

ISU Harghita a mai anunţat că un arbore a fost lovit de trăsnet şi a luat foc în Frumoasa, pentru stingerea incendiului intervenind pompierii serviciului voluntar din localitate.

Judeţul Harghita se află sub incidenţa unui cod portocaliu meteo, până vineri dimineaţă fiind prognozate descărcări electrice, vânt de până la 100 km/h, averse, care pot ajunge până la 60 l/mp şi grindină.

Joi seara a fost emis şi un cod roşu meteo, ce a vizat localităţile Şimoneşti, Atid, Avrămeşti şi Săcel, fiind prognozate averse, vânt peste 100 km/h, grindină şi descărcări electrice. Locuitorii din zonele respective au fost avertizaţi printr-un mesaj RO-ALERT transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Vă reamintim, dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304. Vă rugăm să precizaţi numele şi locul din care le transmiteţi.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri