VIDEO| Inundații puternice pe litoral. Turiștii au început să plece

Data actualizării: Data publicării:
inundatii constanta

ACTUALIZARE ORA 15:00  Ploile care nu contenesc de 12 ore aduc un torent de necazuri pentru localnicii din estul țării. În judeţul Constanţa s-au adunat aproape 60 de litri de apă pe metru pătrat.

În Constanța au fost inundate zeci de străzi după ploile care au început azi-noapte. Şuvoaiele au intrat şi într-o grădiniţă: jumătate de metru avea apa. Educatoarele au chemat imediat pompierii, ca să le ajute să ducă la etaj copiii. Şi mall-ul din centrul Constanţei a fost inundat. Angajaţii au scos apa cu mopuri şi găleţi.

Poliţia locală a blocat mai multe străzi care sunt impracticabile din cauza apei.

Pe o porţiune de câteva sute de metri pe strada Ion Raţiu din centrul Constanței nu se poate circula, politiștii direcționează toate mașinile către alte străzi.

Aceeaşi situaţie a fost şi în centrul Constanţei. Doar autobuzele puteau înainta.

„Foarte greu, dezastru. Noi ne descurcăm, dar cei mici nu”, spune un șofer de autobuz.

Polițiștii locali au oprit circulația în 10 intersecţii.

20 echipe de intervenţie au fost trimise pe străzile Constanţei cu 25 de utilaje. Probleme mari sunt însă în tot judeţul. Ploile abundente au umplut de apă şoseaua dintre Costineşti şi Eforie.

Faleza de la Costinești a fost inundată. Un cititor digi24.ro a trimis o fotografie:

La Cernavodă a fost în situaţia cea mai grea. La fiecare ploaie torenţială, devine un oraş sub ape. 12 case au fost inundate şi pe anumite străzi puhoaiele ajungeau până la portierele maşinilor. 

Aproximativ 40 de persoane din Cernavodă au fost evacuate, vineri, după ce locuinţele acestora au fost inundate. Aceste persoane urmează să fie cazate temporar la un internat şcolar. Ele vor primi din partea Primăriei Cernavodă masa caldă şi materiale igienico-sanitare. De asemenea, bunurile rămase în locuinţe lor vor fi păzite de un detaşament de jandarmi.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, cea mai gravă situaţie se înregistrează la Cernavodă, centrul oraşului fiind inundat. Tot la Cernavodă sunt probleme şi în alimentarea cu energie electrică. Alte localităţi afectate din acest punct de vedere fiind Oltina, Ţepeş Vodă, Dunărea şi Constanţa, relatează News.ro.

Reprezentanţii Companiei de Drumuri Naţionale acţionează în zona Ostrov-Băneasa-Lipniţa, pe DN 22C între Ştefan cel Mare şi Faclia, DN 39 în zona localităţii Tuzla unde sunt probleme la gurile de scurgere şi pe A2 în zona Ştefan cel Mare între km 162 şi 169, iar cei de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri intervin pentru deblocarea drumurilor DJ 226 şi DJ 223.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa spune că vor pune la dispoziţie, dacă va fi cazul, pastile clorigene pentru dezinfectarea fântânilor şi vaccin antitetanos, dar şi că există o legătură permanentă cu medicii de familie şi Spitalul din Cernavodă.

În zonele inundate din judeţ, ISU Dobrogea acţionează cu şase autospeciale mari, cu alte forţe din dotare şi cu aproximativ 70 de oameni. 

Și la Tulcea, două drumuri judeţene au fost acoperite de ape, iar o ambulanţă cu un pacient de 81 de ani a fost blocată de o viitură şi a ajuns cu greu la spital. Două persoane aflate într-o autoutilitară au fost surprinse de viitură între localităţile tulcene Frecăţei şi Teliţa, pentru salvarea acestora intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea. 

Galaţiul a fost paralizat după o rupere de nori care a durat nici o oră. Apele aveau o jumătate de metru pe străzi. Iar la câţiva kilometri distanţă, în Brăila, a bătut grindina. Bucăţile de gheaţă au fost cât oul de găină, potrivit fotografiilor publicate de oameni pe rețelele sociale:


La Constanţa, unde plouă de ore bune, pare că marea s-a mutat pe străzile din oraş. Canalizările nu au mai facut faţă volumului mare de apă, astfel că şoferii au de ocolit adevărate fântâni arteziene.

Ploaia a ajuns şi la mallul din centrul oraşului, acolo unde este, de altfel, cea mai gravă situație. Iar apă de aproape jumătate de metru a intrat şi în curtea şi la parterul unei grădiniţe. Copiii au fost mutaţi de la parter la etajul 1. Și Delfinariul a fost inundat.

Zeci de străzi erau blocate și închise, vineri la prânz, din cauza ploii. Pompierii încearcă să remedieze situația, însă în zonă e în continuare cod portocaliu de vreme rea. Iar furtuni vor fi până spre miezul nopţii în șase judeţe din sud-est.

Ploile au adus necazuri şi la Cernavodă, în judeţul Constanţa: şuvoaie de apă s-au revărsat pe străzi şi s-au adunat în locurile joase, unde au ajuns aproape de parbrizul maşinilor. 12 case au fost inundate. În unele locuri apa ajunge până la portierele maşinilor. Ploua de azi-noapte, de la ora 2:00.

Primăria oraşului a fost luată prin surprindere, în condiţiile în care reţeaua de canalizare a orașului se afla în plin proces de reabilitare și extindere. Problemele datează din 2003.

În unele locuri, apa a ajuns la 1 metru, iar viitura a trecut peste terasele localurilor și a luat cu ea mobilierul.

Și în localitatea Tuzla sunt inundații. Telespectatorii ne-au trimis imagini:

Coloană de maşini pe DN39, între Eforie Sud şi Eforie Nord, dar şi în zona Tuzla

O coloană de maşini s-a format, vineri, pe DN 39, între Eforie Sud şi Eforie Nord, dar şi în zona Tuzla, pânâ la intersecţia cu sensul giratoriu, cel mai probabil pentru că mulţi turişti pleacă de pe litoral din cauza vremii nefavorabile, anunţă Infotrafic, precizând că în aceste condiţii este posibil să apară probleme în trafic pe Autostrada Soarelui, la staţia de taxare de la Feteşti.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, vineri, în jurul orei 13.00,  în judeţul Constanţa, din cauza ploii, dar şi a numărului mare de autovehicule, se circulă în coloană pe DN39, între Eforie-Sud şi Eforie-Nord.

„În Eforie-Nord, banda cu circulaţie reversibilă este deschisă pentru sensul de mers către Constanţa. Se rulează în coloană şi în zona Tuzla, până în intersecţia cu sens giratoriu, deoarece foarte mulţi turişti pleacă de pe litoral, probabil din cauza vremii nefavorabile. În aceste condiţii (ploaie şi aglomeraţie), este posibil să apară probleme de trafic şi pe autostrada A2, la staţia de taxare de la Feteşti (mai ales dacă foarte mulţi automobilişti vor opta pentru plata pe loc a tarifului de trecere)”, precizează Infotrafic.

Pentru evitarea aglomeraţiei, poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să traverseze Dunărea la Giurgeni – Vadu Oii, urmând ruta DN2A Constanţa – Hârşova – Slobozia – Urziceni, DN2 Urziceni – Bucureşti. O altă rută ocolitoare este DN3 Constanţa – Ostrov – traversare cu bacul – Călăraşi – Bucureşti.

De asemenea, dinspre Constanţa către Bucureşti se poate circula şi pe ruta DN3 Constanţa – Murfatlar – DN22C Murfatlar – Cernavodă – A2 Cernavodă – Feteşti – DN3A Feteşti – Lehliu-Gară – DN3 Lehliu-Gară – Bucureşti (cu precizarea că această rută include un segment aglomerat din A2, anume Cernavodă – Feteşti).


Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail (redactie@digi24.ro sau digivox@digi24.ro) sau pe contul nostru de Facebook. Totodată, ne puteţi trimite fotografii şi filmări pe Whatsapp, la numărul 0771.100.304. Vă rugăm să precizaţi numele şi locul din care le transmiteţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri