VIDEO | Ofițer bătut din greșeală de colegi, la proteste. Reacția Jandarmeriei

Data actualizării: Data publicării:
jandarmi bun

Incident stânjenitor pentru Jandarmerie... La mitingul care a devenit violent miercuri seară în București, jandarmii și-au bătut propriul coleg care lucra sub acoperire, un maior îmbrăcat în civil. El a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma corecţiei primite din partea forțelor de ordine. Incidentul a fost filmat. Jandarmeria susţine că ofiţerul a fost rănit în timp ce încerca să imobilizeze un protetstatar care arunca cu petarde în jandarmi şi a fost prins în mijlocul intervenţiei.

Un videoclip cu o întâmplare amuzantă a fost postat pe pagina de Facebook a portalului VICE România. În imagini apare un bărbat pus la pământ de un grup de jandarmi. L-au luat pe-al lor!, au remarcat oamenii din jur, amuzați de eroarea comisă de forțele de ordine.

În timp ce era luat pe sus, cel care s-a dovedit a fi ofițer sub acoperire și-a dezvăluit și rangul: Maior!. Când era escortat către un loc mai ferit, tânărul s-a desprins de colegul care îl însoțea, pe motiv că și-a pierdut stația de emisie-recepție. Obiectul a fost recuperat, în cele din urmă, de ceilalți reprezentanți ai forțelor de ordine.

Întrebat dacă a fost bătut de colegi, bărbatul a negat, dar pe imagini apare șchiopătând vizibil. S-a îndepărtat de acel loc împreună cu ceilalți jandarmi, fără a mai fi tratat ca un huligan reținut.

Vineri, conducerea Jandarmeriei a dat un comunicat în care confirmă incidentul și lămurește aspectele legale în care acționa ofițerul îmbrăcat civil.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comunicatul Jandarmeriei:

Referitor la informațiile și imaginile recente apărute în spațiul public, care surprind o intervenție a Jandarmeriei în Piața Victoriei, din Capitală, în noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., facem următoarele precizări:

Evenimentul filmat a avut loc în noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., în jurul orei 00.00, în contextul exercitării de acte de tulburare a ordinii publice de către mai multe grupuri de persoane.

Vă confirmăm că ofițerul surprins în imagini este angajat al Jandarmeriei în cadrul structurii de analiză, prevenire și combatere a faptelor antisociale.

Imediat după acest incident, acesta a primit îngrijirile de specialitate la Spitalul Gerota din Capitală, fiind externat în data de 02 februarie a.c. În acest moment starea sa este stabilă, nefiind necesare alte investigații medicale.

Pentru a nu lăsa loc interpretărilor, vă precizăm că misiunea jandarmului consta în a identifica și semnala orice împrejurări de natură a aduce grave tulburări ordinii și siguranței publice, în contextul unui eveniment în desfășurare în spațiul public, nedeclarat și fără un organizator, cu participare foarte numeroasă, catalogat cu grad ridicat de risc (termenul face referire strict la gestionarea misiunii din punct de vedere al amploarei acesteia).

De asemenea, prin activitatea desfășurată, acesta contribuia la constituirea elementelor de probațiune a faptelor antisociale.

Imaginile prezentate nu arată întregul context al desfășurării acțiunii, ci doar o secvență, care nu aduce claritate asupra coerenței modului de acțiune al ofițerului. În încercarea de imobiliza o persoană care arunca cu materiale pirotehnice în forțele de ordine, acesta s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care a fost surprins de actiunea dispozitivului de intervenție.

Ofițerul și-a exercitat atribuțiile profesionale în conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române (Capitolul V, Drepturi şi obligaţii la art Art. 27).

De asemenea, în conformitate cu ordinele specifice privind organizarea și desfășurarea activității de prevenire și combatere a faptelor antisociale, la nivelul Jandarmeriei Române, pentru asigurarea unei mobilități sporite și pentru obținerea rezultatului vizat, personalul din echipele operative poate executa misiuni în ținută civilă.

#Jandarmeria_Română vă asigura, că de fiecare data va comunica în mod deschis și transparent, atunci când există situații neclare sau care pot aduce confuzie asupra modului de acțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri