VIDEO. „Oprirea motorului la semafor”, „Groapă”, „Întunecat”, „Căderi pietre”. Foarte mulți șoferi nu știu ce înseamnă acest indicator

Data actualizării: Data publicării:
Indicatorul rutier de avertizare „Zonă cu risc ridicat de accidente” deasupra unui indicator de orientare „Selectarea circulației pe direcții de mers în apropierea intersecției”
Indicatorul rutier de avertizare „Zonă cu risc ridicat de accidente”, în București. Foto: captură video Digi24

A apărut în legislația națională încă din anul 2014, însă mulți dintre șoferi încă nu știu ce semnificație are indicatorul rutier de avertizare care este alcătuit dintr-un triunghi roșu, cu un punct negru în centru - „Zonă cu risc ridicat de accidente”. „Atenție, zonă cu întuneric”, au spus unii. Alții – „Cad pietre” sau „Oprirea motorului la semafor”, „Canalizare, groapă”, „Atenție, intrăm într-un cerc”.

Acest indicator rutier este întâlnit pe sectoarele de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulație în care cel puțin 10 persoane au decedat sau au fost rănite grav. Chiar dacă este din ce în ce mai întâlnit și extrem de important în ceea ce privește siguranța în trafic, puțini șoferi îl cunosc.

Reporter: Aveți idee ce indicator rutier este acesta?

-„Zonă aglomerată”.

-„Oprirea motorului la semafor? Ce e?”.

-„Cedează trecerea, nu”.

-„Canalizare, groapă? Ceva?”.

-„Întunecat? Nu știu. Pericol de vedere, de viziune, ceva de genul ăsta?”.

-„Indicator de sens giratoriu”.

-„Urmează o intersecție nesemaforizată”.

-„Căderi pietre, parcă”.

Reporter: Nu.

Indicatorul este întâlnit în zonele cu risc de accidente din orașe. În București au fost montate 34 de astfel de indicatoare rutiere de avertizare doar în ultimii 5 ani.

Isabella Neagu, jurnalist Digi24: Astfel de indicatoare rutiere de avertizare au fost montate inclusiv în Capitală, în zone în care s-au înregistrat mai mult de trei accidente rutiere în decurs de un an având aceeași cauză.

-„Să știți că m-ați dat peste cap. Ăsta e un inel principal, aici...nu, chiar nu știu ce să vă spun”.

-„Probabil staționare într-un loc anume, interzis”.

-„Accesul interzis”.

Reporter: Nu.

-„Ba da...în anumite...nu știu”.

-„Atenție, intrăm într-un cerc?”.

La întâlnirea acestui indicator, șoferilor le este recomandat să reducă viteza și să evite manevrele riscante, iar cei care nu cunosc aceste recomandări se pot pune în pericol, spun specialiștii.

Sorin Ene, specialist conducere defensivă: „Nu ai cum să ieși pe stradă fără a cunoaște semnificația indicatoarelor rutiere. Sunt elementele principale în baza cărora se desfășoară, în primul rând, traficul, siguranța traficului. Se întâmplă frecvent accidente, mare atenție, acccidente cu urmări tragice”.

Astfel de indicatoare rutiere de avertizare se regăsesc în toate țările europene.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri