VIDEO | Protest la Ambasada Ucrainei din București

Data publicării:
ucraina

Câteva zeci de persoane au protestat astăzi în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti. Oamenii sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor de la Kiev care intenţionează să interzică studiul în limbile minorităţilor. Sunt 60 de şcoli româneşti în Ucraina, iar acestea riscă să se închidă.

Este solicitarea protestatarilor, care atrag atenţia că prin această dezicie Ucraina încalcă prevederile tratatului din 1997, referitor la bunavecinătate.

Protestatar: Este o decizie greşită, este o decizie imorală, ilegală şi, de aici, din faţa Ambasadei lor, vrem să le transmitem că nu suntem de acord cu chestia asta!

Românii ieşiţi la protest speră ca vocea lor să fie auzită şi de autorităţile de la noi.

Protestatară: Să facă ceva. Să facă ceva mai mult decât fac până acum. Să trateze cu seriozitate subiectul, să trimită oameni capabili să discute subiectul şi să negocieze.

Protestatar: Considerăm că este total inacceptabil şi cerem tuturor autorităţilor Ministerului Afecerilor Externe, Preşedinţiei, Ministerului Românilor de Pretutindeni şi Institutului Cultural Român să-şi respecte obligaţiile pe care le au faţă de poporul român şi faţă de etnicii români din toată lumea şi să lupte pentru ca copiii români să nu fie obligaţi să înveţe în limba ucraineană.

Legea care ar duce la interzicerea învăţământului în limbile materne a fost adoptată de Parlamentul ucrainean. Proiectul se află acum pe biroul preşedintelui ţării, care are ultimul cuvânt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri