Ziua în care graniţa comună dintre România, Serbia şi Ungaria dispare

Data publicării:
politist, politia de frontiera_fb

Deschis doar o dată pe an, punctul de trecere al frontierei de la Beba Veche a adunat astăzi zeci de oameni care au profitat de faptul că pot circula fără controale suplimentare din Serbia în Ungaria, iar apoi în România chiar în zona în care se întâlnesc cele trei state. Deschiderea graniţei este o tradiţie care se păstrează de 20 de ani.

Cu bicicletele sau cu mașinile, zeci de oameni au trecut astăzi fără oprelişti punctul de frontieră de la Beba Veche. Mulți dintre ei, dornici să își vadă prietenii din satele vecine, de dincolo de graniță. În mod normal, ca să treacă graniţa spre Ungaria oamenii ar fi trebuit să ocolească 40 kilometri până la Cenad. Iar ca să treacă în Serbia, cel mai apropiat punct de frontieră este la 30 de km distranţă, la Vălcani.

Tradiția deschiderii graniței comune, o dată pe an, se păstrează din 1997.

Chiar lângă Beba Veche este şi gardul care separă Serbia de Ungaria. Aici poliţiştii de frontieră au prins în mai multe rânduri migranţi care doreau să treacă ilegal frontiera.

Autorităţile din România nu văd cu ochi buni posibilitatea ridicării unui gard anti-migranţi şi pe frontiera cu România.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș: „Nu cred că este chiar binevenită construcția unui astfel de gard pe lungimea graniței pe raza județului Timiș ținând cont că totuși județele învecinate au o relație de colaboare pe toate domeniile, în special pe ceea ce înseamnă securizarea granițelor.”.

Kakas Bela, președintele Consiliului Județean Csongrad: „Părerea mea este că ar trebui construite mai multe puncte de trecere ale frontierei ca să se poată face o trecere controlată. Cel care vine cu intenții bune, care este corect nu are de ce să se ascundă, poate să treacă, să fie înregistrat. Nu înțeleg de ce oamenii își riscă sănătatea și viața, și uneori și banii, venind ca hoardele peste granița verde.”

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche rămâne deschis până mâine seară, la ora 18. Vama va fi închisă apoi până anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri