Ziua Naţională a României. La parada militară de 1 milion de euro asistă şi preşedintele Republicii Moldova. Programul defilării

Data publicării:
lma-1

Peste 2000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA defilează la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Pe sub Arcul de Triumf trec 200 de vehicule militare, iar 35 de aeronave survolează piaţa, informează Mediafax.

La festivităţi asistă premierul Victor Ponta, preşedinţii Camerelor Parlamentului, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. Traian Băsescu va fi însoţit cel mai probabil de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul a alocat peste 1 milion de euro pentru paradele şi ceremoniile militare organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, suplimentând din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului bugetul MApN, al MAI, SPP şi SRI.

Ultimele pregătiri, în direct de la Arcul de Triumf:

De la Baza Aeriană 90, locul în care se pregătesc piloţii militari, vor porni cele peste 30 de aeronave care vor survola centrul Capitalei:


Parada începe la ora 11:00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Corul Academic „Divina Armonie”, alături de Orchestra Ministerului Apărării Naţionale şi cea a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” interpretează apoi Imnul Naţional al României. În semn de salut, sunt executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă.

Urmează depunerea de coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Guvernului, moment în care parada militară poate începe. Cei 2000 de militari români şi 140 străini, din forţele NATO, vor trece pe sub Arcul de Triumf.

La defilare este prezentată şi o replică a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Române, îmbrăcaţi în uniforme de epocă.

Parada continuă cu defilarea drapelelor de epocă şi a unui detaşament al Asociaţiei Tradiţia Militară, purtând uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial.

Unul din momentele spectaculoase este parada aeriană. Zboară în total 35 de elicoptere şi avioane.

Prezentarea tehnicii militare vine cu vehicule blindate pentru operaţii speciale, transportoare blindate, maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicule de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancuri, sistemul interoperabil de artilerie LAROM şi complexul antiaerian tractat „OERLIKON”. Urmează sistemul Ghepard de artilerie antiaeriană blindat, vehiculele de luptă tip HUMVEE, autoturismele de teren Chevrolet Tahoe, autospeciale blindate de intervenţie EOD şi, în premieră, autovehiculul Dacia Duster militar.

Forţele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol – HAWK, iar Forţele Navale vin cu două ambarcaţiuni tip RHIB, o ambarcaţiune rapidă Fulgerul, şi cu Instalaţii Mobile de Lansare a Rachetelor. Blocul de defilare al Comandamentului Logistic vine cu autostaţiile radio blindate şi autovehicule de teren blindate.

Aviaţia Ministerului Afacerilor Interne participă şi cu un avion de transport medicalizat.

Blocul de paradă al tehnicii MAI vine cu motociclete şi alte autovehicule din dotare: Mercedes, autospeciala Jaguar, BMW – 330 – XD, Dacia Duster şi o autospecială Dacia Dokker.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră participă la paradă cu ATV-uri, autospeciale şi ambarcaţiunile. Jandarmeria vine cu motociclete, Volswagen Passat Variant, autoturismele Dacia Duster, autovehicule şi autospecialele blindate.

IGSU participă cu motociclete de intervenţie SMURD şi Honda Deauville NTV 700, ambulanţe Citroen Jumper şi Volkswagen Crafter, autospeciale pentru descarcerare complexă, pentru cercetare şi primă evaluare, pentru stingerea incendiilor şi pentru intervenţie şi salvare de la înălţimi.

Îşi vor mai prezenta tehnica din dotare SRI, cu dispozitive de intervenţie contrateroristă şi pirotehnică şi dispozitivul de gardare/protecţie.

Sunt reprezentate şi Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei şi Poliţia Locală, cu cei 24 de călăreţi din Patrula Călare a Municipiului Bucureşti.

În Piaţa Arcului de Triumf va prezinta onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate etalon a Armatei României, prima unitate atestată documentar din armata română modernă. Militarii regimentului vor executa exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului.

Defilarea se încheie cu muzici militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi onorul dat de acestea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri