Exclusiv Experiment Digi24. „Duceți migranți, astea sunt chestii ilegale”. Traficanții recrutează călăuzele pe TikTok

Data actualizării: Data publicării:
.Traficanții recrutează călăuzele pe TikTok
.Traficanții recrutează călăuzele pe TikTok. Sursa: captură video

Traficanții de migranți recrutează călăuzele pe TikTok. Aceștia pun anunțuri că vor să colaboreze cu șoferi care să trasporte, ilegal, cetățenii străini. Promit sume uriașe de bani pentru o singură cursă, în funcție de cât de spațioasă e mașina traficantului. Mai mult, spun că ei doar transportă persoanele de la granița României, iar migranții ajung în țară cu ajutorul altor traficanți. Migranții sunt trimiși de turci sau arabi, iar mai apoi sunt preluați să ajungă în vestul Europei. Urmăriți un material realizat de jurnalista Digi24 Magda Costache.

 

TikTok, una dintre cele mai folosite rețele sociale, a devenit raiul celor care fac trafic de migranți. Ei pun anunțuri pe bandă rulantă și spun că sunt în căutare de șoferi care să transporte, ilegal, cetățenii străini care vor să ajungă în Vestul Europei. Digi24 a făcut un experiment și a abordat persoanele care recrutează viitoarele călăuze. Fără să aibă vreo reținere, unul dintre aceștia povestește cum se desfășoară toată treaba.

-Îi iei de după frontieră, la vreo 20 de kilometri după frontieră. Ei singuri trec pe jos, au ghizii lor cu care trec. Când îi lăsați, tot așa, nu treceți în Austria sau Slovacia. Îi lăsați lângă graniță.

Vă opriți acolo în parcare, eu repejor găsesc locația cu oamenii. Vă dau locația, vă duceți, încărcați. Până în vamă la Austria aveți vreo 3 ore, 4, hai să spunem, de mers. Îi duceți, vă întoarceți la Budapesta. Ne lămurim cu banii, vă odihniți.

-Cât este de migrant?

-300 (euro, n.r.).

Ca să se asigure că primește banii de la furnizorii turci sau arabi, care îi livrează migranții, recrutorul spune că trebuie filmați după ce sunt debarcați din mașină.

-Faceți video când îi descărcați și îi numărați - 1, 2, 3. Eu cu video ăsta iau banii de la oficiu și cu video ăsta trebuie să știu atâta. Arabii ăștia pot să spună 20, dar să bage 22. N-ai făcut video, gata, nu-ți plătesc pentru doi! Arabii care controlează toată situația. Turcii, arabii.

Recrutorul ajunge să dea din casă:

-Ei vin de prin Bulgaria, de unde vin, vin în România, din România îi duce altcineva și tot așa. Eu nu sunt cu ei din A până în B. În România îi duce cineva cu transportul, în Ungaria noi îi ducem și tot așa.

Se vede organizare, altceva.

Ei, dar nu se lucrează de două zile.

Inclusiv recrutorul recunoaște că e ilegal ce face.

-Este un contract de mână, ceva, între noi?

-Ce fel de contract? Doamnă, duceți migranți, astea sunt chestii ilegale.

Ca să ne convingem că este serios, ne dă contactul unei persoane care a lucrat pentru el. Bărbatul cu care vorbim ne spune că recrutorul este printre cei mai buni oameni de pe piață și că plătește cel mai bine. Ulterior, acest traficant ne zice că la prima cursă ne vom teme, însă, la a doua ne vom simți ca și cum mergem la cumpărături. Mai mult, ne dă lecții cum să ne comportăm cu migranții care vor să se uite pe geam și ne spune că putem să îi agresăm, ca să îi liniștim.

Un alt recrutor oferă o sumă mai mare pentru transportul fiecărui migrant: 400 de euro de persoană.

-Cât vrei să iei în mașină, atât îmi spui. Noi îi pregătim din timp. Când vă duceți, vă duceți 5-6 mașini odată. Avem o rută anumită. Noi trecem granița în Slovacia, dar nu-i graniță. Din Slovacia în Polonia și din Polonia în Germania. Dar nu-i graniță, nu e niciun post de control, pentru că trecem prin serpentine.

Poliția de Frontieră spune că monitorizează aceste anunțuri, care sunt investigate.

Victor-Ştefan Ivașcu, inspector-șef Poliția de Frontieră: În majoritate, acestor anunțuri au fost realizate de către persoane care nu se aflau în țară la acel moment pentru a-i determina pe cei care vor să ajungă în anumite state din Europa ilegal să apeleze la serviciile lor.

Polițiștii de Frontieră avertizează oamenii să nu intre în astfel de afaceri ilegale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri