Florin Barbu spune că nu a semnat documentul prin care mai multe țări cer CE taxe de import pentru cerealele ucrainene

Data publicării:
BUCURESTI - MINISTRUL AGRICULTURII - DESCHIDERE HYPERMARKET - 9
„Nu ştiu ce a declarat ministrul maghiar, dar solicitarea mea a fost foarte clară şi dacă a fost transpusă în declaraţia celor cinci state este derogare de la GAEC 7 şi GAEC 8, pentru a nu lăsa pârloagă 4% din terenul fermierilor români”, spune Florin Barbu. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, afirmă că nu a semnat niciun document prin care cere Comisiei Europene introducerea unor taxe de import pentru cerealele din Ucraina, aşa cum reiese din comunicatul de presă transmis luni de Ministerul ungar al Agriculturii, transmite Agerpres.

Potrivit anunţului transmis de Ministerul Agriculturii din Ungaria, preluat de Reuters, cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale.

„Anumite state au cerut acest lucru pentru toate produsele agroalimentare, nu ştiam de partea de cereale. Bineînţeles, este o decizie politică, dar vă spun un singur lucru: pentru a realiza anumite obiective importante pentru agricultura românească trebuie să laşi o marjă de negociere şi la Comisia Europeană. Solicitările vor fi normal puse în cadrul Consiliului de Miniştri. Decizia va fi una exclusiv politică pentru fiecare stat. Voi avea discuţie din acest punct de vedere în cadrul coaliţiei din care face parte acest Guvern şi bineînţeles vom ieşi cu anumite comunicări către dumneavoastră pe aceste decizii”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

El a precizat că în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii celor cinci state afectate de războiul din Ucraina, România a solicitat doar derogarea de la GAEC 7 şi GAEC 8 pentru fermierii români, iar discuţiile le va avea la Consiliul de Miniştri din această lună.

„Nu ştiu ce a declarat ministrul maghiar, dar solicitarea mea a fost foarte clară şi dacă a fost transpusă în declaraţia celor cinci state este derogare de la GAEC 7 şi GAEC 8, pentru a nu lăsa pârloagă 4% din terenul fermierilor români. Lucrul acesta este trecut şi în această minută”, a adăugat şeful MADR.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a informat că miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele lor de export.

Cele cinci ţări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu şi porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranţa alimentară a Europei şi suveranitatea strategică a UE, susţin miniştrii Agriculturii semnatari.

„Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze pieţele statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi în acelaşi timp să le ajute să îşi folosească la maximum potenţialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii Agriculturii, printre care şi cel ungar Istvan Nagy, citată de Reuters.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia "au suferit pierderi semnificative", după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniştrii Agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, şi comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...