Florin Cîțu: Dacă măsura limitării plăților cash a fost aprobată fără acordul PNL, atunci partidul ar trebui să iasă de la guvernare

Data actualizării: Data publicării:
florin citu priveste in departare
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Dumitru Matiu

Coaliția de guvernare, condusă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a anunțat că renunță la reducerea plafonului pentru plățile cash, în urma unei reuniuni în care au analizat propunerea care a fost deja adoptată de ANAF și care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 11 noiembrie. Invitat la Digi FM, în emisiunea Audiență Națională, fostul premier al României, Florin Cîțu, susține că cei care conduc acum România sunt "incompetenți și nu cunosc modul în care funcționează economia de piață". Mai mult, Cîțu spune că în situația în care măsura limitării plăților cash a fost aprobată fără acordul PNL, atunci partidul ar trebui să iasă de la Guvernare.

Astfel, aproape toate schimbările asumate vor fi eliminate, cu o excepție, aceea că magazinele nu vor putea avea la finalul zilei mai mult de 50.000 de lei în casierie. Decizia apare după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, anunțase în cadrul BPN al partidului că nu este de acord cu această măsură. El a cerut atunci rediscutarea și, eventual, modificarea legii.

"Așa s-a întâmplat și cu supraimpozitarea contractelor part-time (...) Asta se întâmplă din motive simple. Cei care ne conduc nu au nicio legătură cu modul în care funcționează o economie de piață și da, sunt incompetenți. Trebuie să fim foarte transparenți. Nu poți să iei astfel de măsuri și să le scrii, și să spui c-au fost făcute în urma unei analize serioase, pentru că nimeni nu te crede. Analizele serioase se fac înainte și durează", a declarat Florin Cîțu.

De asemenea, Cîțu a mai spus că în coaliția de guvernare decizia s-a luat cu acordul lui Nicolae Ciucă. Dacă măsura limitării plăților cash a fost aprobată fără acordul PNL, atunci partidul ar trebui să iasă de la guvernare, a întărit fostul premier PNL.

"Dacă s-a întâmplat așa ceva, PNL trebuie să iasă de la guvernare în secunda 2. Dacă se ia o astfel de decizie fără acordul unuia dintre președinți, trebuie să pleci de la guvernare. O coaliție nu funcționează așa", a precizat Cîțu.

Pe de altă parte, fostul șef al Guvernului a reacționat și la declarațiile președintelui Consiliului Concurenței, referitoare la plafonarea prețurilor la alimente.

Bogdan Chirițoiu a atras atenția că plafonarea adaosului comercial, ar fi avut efecte benefice, dar numai pentru retaileri. Acesta a recomandat ca, începând din 2024, Guvernul să nu mai impună astfel de măsuri prin lege, ci să fie lăsate la latitudinea comercianților.

Rolul Consiliului Concurenței este de a promova concurența, nu de a susține intervențiile cu bocanci, ale statului în economie, a mai declarat Cîțu la Digi FM.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri