Germania va trimite 4 avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini NATO

Data actualizării: Data publicării:
Avioane Eurofighter în formație de zbor
Avioane Eurofighter. Foto: Facebook/NATO Allied Air Command

Germania va trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lunii noiembrie, transmite Reuters, care citează o sursă din domeniul securității. Misiunea apare la câteva săptămâni de când Rusia a lansat atacuri sistematice asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Potrivit DPA, care citează tot o sursă din domeniul securităţii, această desfăşurare a avioanelor Eurofighter are loc la solicitarea României.

Primii dintre cei aproape 80 de soldaţi germani care vor fi găzduiţi la o bază militară de lângă Constanţa vor pleca spre România în cursul zilei de joi.

Atacurile, produse la doar câteva sute de metri de frontiera cu România, şi fragmentele de drone descoperite în România au sporit riscurile de securitate pentru alianţa militară, ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

În septembrie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a numit loviturile ruse din apropierea frontierei Ucrainei cu România drept "destabilizatoare", deşi nu au existat indicii că Rusia intenţiona să lovească un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Forţele aeriene germane au susţinut misiunea de poliţie aeriană a NATO din România şi în trecut. Alianţa Nord-Atlantică şi-a întărit prezenţa militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri