Gheorghe Mărmureanu: Aceste cutremure de 5 și ceva intră în normalitate

Data actualizării: Data publicării:
marmureanu

Directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat la Digi24 TV că seismul care s-a petrecut în primele ore ale zilei de miercuri a fost unul important, a cărui magnitudine reală este de 5 - 5,4. 

„Aceste cutremure de 5 - 5 și ceva intră în normalitate. Constat că prognoza de lungă durată este respectată. Vrancea e Vrancea, e o zonă seismică de mare adâncime și se manifestă astfel”, a spus Gheorghe Mărmureanu. 

Directorul onorific al INFP a precizat că se află la Predeal, la un hotel cu zece etaje și este pentru prima dată când este mai aproape de epicentrul unui cutremur și este trezit din somn de o mișcare seismică. El a spus că se află tot timpul conectat cu Institutul de Fizică a Pământului. De altfel, în timp ce vorbea la telefon cu jurnalistul Digi24, specialistul a primit un SMS și a spus că e posibil să fie vorba despre o replică. Totuși, directorul tehnic al INFP, Constantin Ionescu, a declarat ulterior că nu s-au produs replici.

„Dacă cutremurul ar fi fost la Sibiu sau Făgăraş, efectele ar fi fost importante”, a spus Mărmureanu. „Cutremurele vrâncene sunt cu efecte mai mici pentru că energia se dispersează pe o suprafaţă mult mai mare”, a explicat el.

„Munţii sunt la suprafaţă. Se face un con de influenţă şi suprafaţa se întinde (...) acesta este efectul. Mereu am zis că cutremurele adânci sunt de multe ori cu efecte mai mici ca cele de suprafaţă”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu. El a adăugat că dacă era un cutremur de suprafață, un seism de 5,5 este destul de important. 

Cutremurul care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri - de 5,4 magnitudine și la o adâncime de 97 de km - este un cutremur absolut normal pentru Vrancea, a conchis Gheorghe Mărmureanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri