Ghidul DNSC pentru depistarea Deepfake, fenomen care a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online

Data actualizării: Data publicării:
crearea unui deepfake pe un laptop
Instituţia pune la dispoziţie un TEST informativ care poate ajuta la recunoaşterea acestor capcane online. Foto: Shutterstock

Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au realizat un ghid şi un test online pentru depistarea deepfake, fenomen despre care afirmă că a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online.

„Fenomenul Deepfake a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online. Este crucial să fiţi vigilenţi în mediul online”, au transmis, luni, specialiştii DNSC, potrivit News.ro.

Instituţia pune la dispoziţie Ghidul Deepfake şi un TEST informativ care poate ajuta la recunoaşterea acestor capcane online.

Ghidul Deepfake începe cu definirea conceptului ca „o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau a altor programe specializate”.

„Înţelegerea Deepfake-urilor este crucială, având implicaţii semnificative în societate, politică, securitate cibernetică şi în manipularea încrederii publice”, au transmis specialiştii.

De asemenea, aceştia detaliază tehnologia din spatele Deepfake şi procesul de creare.

Un capitol distinct în cadrul Ghidului se rederă la pericolul Deepfake în contextul electoral.

„În era digitală actuală, în care graniţa dintre realitate şi ficţiune se estompează în mod constant, procesul electoral depăşeşte simpla confruntare a ideologiilor şi promisiunilor politice, transformându-se într-un teren complex de luptă ideologică. Tehnologiile Deepfake, capabile a sintetiza realist imagini şi voci, pot influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor în timpul campaniilor electorale, având un impact major asupra procesului democratic”, arată specialiştii DNSC.

Aceştia detaliază efectele Deepfake asupra politicienilor.

„Reputaţia unui politician poate fi grav afectată de videoclipuri Deepfake fabricate, care pot discredita imaginea sa şi pot deteriora şansele de a câştiga alegerile. Răspândirea dezinformării prin Deepfake poate manipula percepţia publică asupra caracterului şi programului politicianului, afectând negativ cariera sa politică”, se arată în dociment.

De asemenea, există un impact semnificativ asupra partidelor politice.

„Deepfake poate fi utilizat ca instrument strategic pentru a discredita partidele rivale, prin crearea de materiale false care să le prezinte într-o postură negativă. Promovarea agendei propriului partid prin Deepfake poate fi o modalitate eficientă de a influenţa opinia publică şi de a atrage alegători. Utilizarea necorespunzătoare a Deepfake de către partidele politice poate duce la scandaluri şi la pierderea încrederii publicului în sistemul politic”, se mai arată în Ghid.

De asemenea, avertizează specialiştii, ”Deepfake poate fi utilizat de grupuri de interese din interiorul unei ţări pentru a manipula opinia publică legată de probleme civice„.

„Crearea de conţinut falsificat adaptat la contextele locale poate intensifica sau calma nemulţumirile legate de anumite probleme sau evenimente. Utilizarea Deepfake de către grupurile de interese poate duce la polarizarea societăţii şi la o erodare a discursului public democratic”, mai transmis DNSC.

Specialiştii detaliază tehnicile IA/Deepfake utilizate în influenţarea campaniilor electorale:

• Falsificarea video realistă: Algoritmi avansaţi de IA creează videoclipuri aproape imposibil de distins de cele reale, prezentând scene false cu politicieni sau evenimente inventate.

• Clonarea vocii şi falsuri audio: Vocea unui politician este reprodusă cu o precizie uimitoare, generând mesaje false atribuite în mod eronat persoanei respective.

• Generarea de text sintetic: Texte credibile sunt create imitând stilul şi tonul unei personalităţi politice sau a unei instituţii, răspândind dezinformare.

• Schimbarea feţelor şi transformarea: Tehnologia permite modificarea feţelor în videoclipuri, creând scenarii false care nu s-au petrecut niciodată sau nu în contextul prezentat.

• Predicţia comportamentală: IA analizează comportamentul online pentru a prezice răspunsul la anumite mesaje, facilitând crearea de Deepfake-uri ţintite pentru a influenţa segmente specifice de alegători.

„Aceste tehnici pot fi utilizate de actori maliţioşi pentru a discredita candidaţi, a manipula opinia publică şi a submina încrederea în procesul electoral. Este esenţială conştientizarea pericolelor Deepfake şi implementarea de măsuri pentru a combate dezinformarea şi proteja integritatea alegerilor”, a mai transmis DSNC.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri