Înălțarea Domnului 2019. Care sunt obiceiurile și tradițiile în această zi

Data actualizării: Data publicării:
inaltarea

Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) este sărbătorită în anul 2019 la 6 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Credincioșii respectă astăzi cu sfințenie mai multe obiceiuri și tradiții.

Din secolul al IV-lea Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii.

Despre cum S-a arătat Hristos ucenicilor şi femeilor mironosiţe după Înviere şi cum la 40 de zile de la acel moment a venit în mijlocul lor, pe când ei se aflau la Ierusalim, relatează Sfântul Evanghelist Luca. Evanghelia arată cum s-au înfricoşat ucenicii când l-au văzut, crezând că este o nălucă, iar Hristos înviat i-a liniştit, arătându-le semnele cuielor şi cerând să mănânce, apoi: "I-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu". (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

Înălţarea Domnului a fost un eveniment din istoria Bisericii care s-a petrecut în văzul oamenilor, în lumină şi în plină zi.

Cel puţin ucenicii Mântuitorului au fost prezenţi la Înălţarea Sa, pentru ca întreaga lume să cunoască prin ei că Iisus Hristos S-a Înălţat la cer cu trupul transfigurat prin Înviere.

După Înălţarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia din Ierusalim până în Palestina şi în ţările şi centrele din Marea Mediterană: Antiohia, Corint, Efes.

Cartea Faptele Apostolilor face cunoscută călătoria Sfântului Apostol Pavel la Roma. Sfântul Pavel din prigonitor al creştinilor a ajuns cel mai activ apostol, convertit după întâlnirea pe care a avut-o cu Hristos înviat pe drumul spre Damasc.

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.

Ceremonii militare în Bucureşti şi în ţară, cu ocazia celebrării Zilei Eroilor

Ministerul Apărării Naţionale organizează joi, în toate marile garnizoane din ţară, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor.

În Bucureşti, de la ora 10,00, la Cimitirul Israelit "Filantropia" va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori iar de la ora 12,00 vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României, în Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei - Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" şi la Cimitirul militar Ghencea şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei, informează MApN.

De la ora 15,00 vor fi depuneri de coroane de flori la Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri Timişoreni, din oraşul Popeşti-Leordeni.

"Depuneri de coroane şi jerbe de flori se vor desfăşura, cu sprijinul reprezentanţelor diplomatice ale României, la cimitirele şi monumentele/operele comemorative dedicate ostaşilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria", potrivit site-ului MApN.

Militarii Forţelor Navale Române participă la mai multe activităţi organizate cu prilejul Zilei Eroilor în garnizoanele Bucureşti, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag, pentru a-i cinsti pe eroii români căzuţi la datorie de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă.

La Constanţa, ceremonia militară şi religioasă va fi organizată, începând cu 13,30, la Monumentul Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în Cimitirul Central.

În Brăila, marinarii militari vor fi prezenţi la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", unde se va desfăşura ceremonialul militar şi religios, începând cu ora 16,45, după care oficialii militari şi civili se vor deplasa la Cimitirul Eroilor "Sfântul Constantin", unde vor fi depuse coroane de flori.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, "cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional", în Ziua Înălţării Domnului.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român. 

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri