Video Imagini din blocurile arse din Craiova. Incendiul a fost stins după cinci ore, oamenii acuză că pompierii au ajuns târziu

Data actualizării: Data publicării:
incendiu-blocuri-digi24

Un incendiu violent a izbucnit joi dimineață într-un bloc din Craiova și s-a extins la imobilele din apropiere. Oamenii i-au agresat pe pompierii veniți la intervenție și i-au acuzat că au ajuns târziu. ISU a comunicat că pompierii au venit imediat după ce au primit apelul la 112. Flăcările au fost stinse după cinci ore. Primăria le-a promis locuințe celor rămași fără case.

VIDEO Exclusiv. Imagini din blocurile arse

ACTUALIZARE 17:45 Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, Bogdan-Constantin Vlăduţoiu, a declarat că intervenţia de la incendiul izbucnit la imobilul din cartierul Craioviţa din Craiova a fost una deosebit de dificilă. Acolo este vorba despre trei blocuri de locuinţe legate între ele, iar mansarda construită la fiecare dintre ele a luat foc, fiind afectate cele 26 de locuinţe aflate în acea mansardă, potrivit News.ro.

Bogdan-Constantin Vlăduţoiu a declarat jurnaliştilor că o singură persoană a ajuns la spital în urma incendiului, iar viaţa acesteia nu este pusă în pericol.

„Intervenţia a fost deosebit de dificilă şi lucrul probabil cel mai important pe care îl putem spune este acela că persoanele care au avut de suferit în urma acestui incendiu au fost puţine. O singură persoană a necesitat să fie transportată la spital, cu arsuri la nivelul membrelor superioare şi al căilor aeriene superioare, şi se află sub tratament medical. Viaţa ei nu este pusă în pericol. Celelalte persoane au fost asistate la locul intervenţiei pentru că am avut oameni care au suferit atacuri de panică, dar nu a fost nevoie să fie transportate la spital”, a afirmat şeful ISU Dolj.

El a precizat că focul s-a extins cu repeziciune şi cea mai afectată zonă a fost cea de la mansarda blocului.

„O preocupare importantă pentru noi a fost aceea de a asigura securitatea personalului de intervenţie pentru că incendiul se manifesta generalizat la mansarda întregului imobil de locuinţe. Este vorba despre trei blocuri de locuinţe care sunt legate între ele, trei corpuri de clădire şi deasupra ultimului etaj, la fiecare dintre aceste mobile era realizată această mansardă. Focul s-a propagat cu repeziciune tocmai datorită faptului că în locaţia afectată de incendiu cantitatea de materiale combustibile a favorizat acest lucru. Am intervenit din exterior, dar şi din interior, atât pentru protecţia locului, astfel încât incendiul să nu se extindă, cât şi pentru stingere”, a explicat Bogdan-Constantin Vlăduţoiu.

El a precizat că în acel imobil sunt 184 de apartamente şi de garsoniere, iar cele 26 de locuinţe aflate la mansardă au fost distruse de flăcări.

De asemenea, suprafaţa afectată de incediu este estimată la o mie de metri pătraţi.

Bogdan-Constantin Vlăduţoiu a anunţat că se fac verificări pentru stabilirea cauzei producerii incendiului.

Totodată, reprezentanţii autorităţilor locale au transmis că pentru persoanele afectate de incendiu există spaţii de cazare.

ACTUALIZARE 14.10 Un număr de 80 de persoane au fost evacuate sau au ieșit singure din blocurile cuprinse de flăcări. Patru au primit îngrijiri medicale - una are arsuri la mâini, iar trei au suferit atacuri de panică.

La fața locului au intervenit 200 de pompieri, jandarmi, polițiști, medici de la ambulanță.

Primul apel a fost primit de pompieri la 8.08, iar ei au ajuns la 8.20. Președintele asociației de locatari spune că a sunat la 8.03.

Reprezentanți ai primăriei și prefectul au venit la fața locului, celor rămași fără case li s-au promis locuințe – aproximativ 80 de locuințe sunt disponibile. 14 familii au cerut să fie trecute pe această listă.

ACTUALIZARE 14.00 După cinci ore, pompierii au reușit să stingă incediul de proporții care a cuprins mansardele blocurilor. Peste 100 de oameni au fost afectați. Autoritățile verifică acum dacă blocurile aveau toate autorizațiile. 

ACTUALIZARE 12.10 Tania Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, a declarat la Digi24 că  pompierii au ajuns la intervenție "imediat după apelul la 112."

"Au intrat cu autospeciale în zonă pe un singur sens de mers, au venit polițiști care să dirijeze traficul.

Am avut suficientă apă ca să intervenim, am intervenit pe toate laturile complexului rezidențial.

Nu avem dotări vechi", a spus ea.

ACTUALIZARE 11.00. A fost începută o anchetă pentru a se stabili cum au fost construite blocurile la care s-a extins incendiul, deoarece nu a existat nicio cale de acces pentru pompierii veniți la intervenție. 

Din primele informații furnizate de locatari, incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare lăsată aprinsă de proprietarul unei garsoniere.

Oficial, nu a fost stabilită cauza incendiului.

ACTUALIZARE 10.40. Pompierii au cerut ajutor colegilor din Segarcea și Filiași.

Cel puțin 20 de apartamente sunt afectate, potrivit primelor verificări.

Oamenii susțin că pompierii au intervenit târziu, și că hidranții din zonă nu au putut fi folosiți pentru că nu erau funcționali.

Locatarii spun că locuințele sunt asigurate, dar se tem că procesul de despăgubire va fi de lungă durată. Principala lor temere acum e legată de unde vor merge cei rămași fără casă.

ACTUALIZARE 10.00 Incendiul s-a extins la cinci blocuri.

La fața locului sunt și jandarmi.

ACTUALIZARE 9.50 Situația a degenerat, oamenii au devenit violenți.

Locatarii din blocurile evacuate i-au agresat pe pompieri, iar un bărbat l-a lovit cu palmele pe purtătorul de cuvânt al ISU.

Oamenii le-au smuls pompierilor din mâini furtunurile cu care urmau să stingă incendiul.

La fața locului au venit polițiști.

Peste 30 de pompieri încearcă să stinge flăcările violente.

Două persoane au fost duse la spital după ce au suferit atacuri de panică. Un bărbat a fost ars la mâini și a fost dus și el la spital.

Știrea inițială:

Incendiul a izbucnit la mansarda unui bloc și apoi s-a extins spre clădirea învecinată.

Zeci de persoane au reușit să iasă la timp din clădire. O femeie a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

La fața locului intervin pompieri cu 5 autospeciale cu apă și spumă, precum și ambulanțe.

Intervenția pompierilor e dificilă din cauza fumului dens și a flăcărilor de la etajele superioare. Pompierii au cerut echipaje suplimentare.

Încă nu se știe cauza izbucnirii incendiului. O anchetă este în desfășurare, oamenii au reclamat că pompierii au ajuns târziu la fața locului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri