RABLA LOCAL 2023. Înscrierile în program au început cu o întârziere de două ore din cauza unor problemele tehnice la aplicație

Data actualizării: Data publicării:
rabla
Sursa foto: INQUAM Photos / George Calin

ACTUALIZARE 13:30 Aplicaţia programului „Rabla local” funcţionează în parametri normali anunță Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Aplicaţia programului funcţionează în parametri normali. Până la ora 12:00 s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate - Rabla local”, a transmis instituţia.

Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul. Timp de două ore, aplicaţia informatică dedicată programului a funcţionat cu intermitenţe sau deloc.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

ACTUALIZARE 11:45 Înscrierile în program au început cu o întârziere de aproape două ore din cauza unor problemele tehnice la aplicație. Ministerul Mediului anunță că se pot face înscrieri pe siteul AFM în programul Rabla Local 2023, însă din cauza „numărului foarte mare de accesări” acestea se „desfășoară într-un rimt mai lent”.

„Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfășoară într-un rimt mai lent. Până la ora 11 s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației.

Echipa IT din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu lucrează pentru funcționarea în parametri normali ai aplicației în cel mai scurt timp. Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla local începând de astăzi, 31 iulie și până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului locat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT), prin intermediul aplicației informatice.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

ACTUALIZARE 11:17 Specialiştii de la Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM) lucrează, la ora actuală, la remedierea problemelor tehnice apărute la aplicaţia informatică dedicată programului „Rabla local”, a scris luni Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

„Momentan, colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu întâmpină probleme tehnice cu aplicaţia informatică şi lucrează la remedierea lor. Vom reveni cu informaţii în scurt timp”, a transmis MMAP.

ACTUALIZARE 11:10 Înscrierea în programul Rabla Local 2023 nu se poate face din cauza unor probleme pe care le are site-ul AFM. Utilizatorii au semnalat probleme ale platformei de înscriere de pe pagina de internet a Administrației Fondului de Mediu.

Știrea inițială

Astăzi, la ora 10, încep înscrierile la programul Rabla Local 2023. Programul este disponibil la nivel național, dar se va desfăşura doar prin autorităţile publice locale care decid să participe. Potrivit ministrului Mircea Fechet, peste 500 de primării s-au înscris în programul Rabla Local.

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.

Condiții de eligibilitate mașină pentru Rabla Local 2023

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Condiții de eligibilitate persoană fizică Rabla Local 2023

Persoanele fizice care se înscriu în program trebuie să respecte mai multe condiţii:

a) Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

b) Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;

c) Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani

d) Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat

e) Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...