Incidente la Cimitirul din Valea Uzului. Guvernul Ungariei a trimis o notă de protest către București

Data actualizării: Data publicării:
peter szijjarto
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a transmis o notă de protest Guvernului român în legătură cu evenimentele de la Cimitirul Valea Uzului Foto: Agerpres

Guvernul ungar a trimis o notă de protest Guvernului român în legătură cu evenimentele petrecute la Cimitirul militar din Valea Uzului, a informat într-un comunicat MAE de la Budapesta.

Ministrul ungar de externe este cel care l-a contactat telefonic pe omologul său român. El i-a cerut, referitor la manifestările de joi din Valea Uzului, ca partea română să nu dea curs „provocărilor” și să ia toate măsurile pentru evitarea violențelor.

Comunicatul părții ungare spune că ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că toate acestea vor fi respectate.

Omologul de la Budapesta, Peter Szijjarto, a subliniat că Ungaria este interesată în relații bilaterale „echilibrate și cu potențial de dezvoltare” cu România. El a condamnat  ceea ce a numit „modificările” (referire la instalarea unor noi cruci românești, la inițiativa primarului din localitate - n.r.) aduse cimitirului militar din Valea Uzului, care, spune șeful diplomației ungare, „contravin și reglementărilor române”.

„Toată lumea are dreptul să își comemoreze eroii, dar acest lucru nu se poate întâmpla contra legii și prin lezarea sentimentelor altora”, se afirmă în comunicatul MAE ungar.

La rândul său, MAE român a dat publicității un comunicat, joi seara, în care confirmă că a avut loc convorbirea telefonică între cei doi șefi ai diplomațiilor și informează că Teodor Meleșcanu i-a cerut omologului de la Budapesta să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive” în acest sens. În același timp, șeful diplomației române a subliniat „dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”. 

VIDEO. Momentul în care porțile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Ulterior, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora și au pătruns în cimitir.

Citiți și: Incidente la Cimitirul Valea Uzului. Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de interne și a prefectului de Harghita

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri