Investiție de 11 milioane de lei, transformată în coș de gunoi. Trotuarul rulant de la Gara de Nord a fost abandonat și a ajuns o ruină

Data actualizării: Data publicării:
Mizerie la trotuarul rulant de la Gara de Nord.
Trotuarul rulant care leagă Gara de Nord de Gara Basarab este în paragină și a ajuns un focar de infecție.

Trotuarul rulant care leagă Gara de Nord de Gara Basarab este în paragină și a ajuns un focar de infecție. Prin zonă ajung sute de călători care sunt nevoiți să treacă pe lângă grămezile de gunoaie și fiarele îndoite ale benzii rulante. Bucureștenii se întrebă cum a ajuns locul o ruină. Răspunsul este că trotuarul nu aparține de fapt... nimănui. Recepția podului Basarab, de care ține construcția mobilă din gară, nu a fost făcută nici acum.

Trotuarul rulant de la Gara de Nord arată ca după război.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Trotuarul rulant în valoare de 11 miloane de lei a fost inaugurat în anul 2013. Banda care îi ducea pe călători de la Gara de Nord, la gara Basarab s-a oprit după un an. De atunci trotuarul a fost vandalizat de mai multe ori și a devenit..coș de gunoi

3 noiembrie, 2013. Primul care s-a plimbat pe bandă a fost fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu: Lasă, mă, să avem parte de civilizație.

De atunci au urmat alți cinci primari, dintre care doi interimari. Edilii au cerut expertize și... cam atât.

În noiembrie 2020, banda a fost vandalizată cel mai rău. După asta au fost puse grilaje pentru ca nimeni să nu mai poată intra. Cu toate astea, degradarea a continuat.

Oamenii sunt dezamăgiți:

- Dezolant.
- Cum era la început și cum a ajuns acum, nu are nimeni grijă de el, nu știu ce se întâmplă, probabil a fost construit degeaba.
- Nu mi se pare normal, trebuie să funcționeze. E mizerie.
- E prima dată când trecem, dar ni se pare oribil.

Și Pasajul Basarab, proiectul de care aparține trotuarul rulant, arată la fel de rău. Scările rulante nu mai funcționează, iar locul s-a umplut de gunoaie.

Bărbat: Bătaie de joc! Nu merg benzile, nu merg lifturile, nu merge tramvaiul. De un an și ceva de zile să stai cu linia... așa ceva.

Deși se află în curtea lor, reprezentanții Ministerului Transporturilor nu au cum să intervină și dau vina pe primăria București.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Îl administrează, trebuie să îl repare și trebuie să se ocupe de el. De foarte multe ori se stă enorm pentru avize, semnături în primăria Generală ceea ce nu e normal.

Primăria Capitalei spune că în realitate nu au în administrare nici Pasajul Basarab, nici trotuarul mobil, pentru că recepția nu a fost făcută, deși au trecut 11 ani.

Primăria Municipiului București va încheia un nou contract pentru expertizarea tehnică a Pasajului Basarab, având în vedere că expertiza veche a expirat. După finalizarea acesteia și executarea remedierilor necesare, va fi demarată procedura de recepție la terminarea lucrărilor. (sursa: Primăria Municipiului București)

Până atunci, peisajul dezolant din Gara de Nord va fi suportat de toți călătorii, printre care se numără și turiștii care încep de aici explorarea României.

Reporter: Alexandra Dinu / Operator: Cătălin Chițu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri