Ana Birchall, despre raportul MCV pentru România: „Personal, mă amărăște”

Data actualizării: Data publicării:
Ana Birchall
Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că raportul MCV o „amărăște”, însă din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, în mandatul său, oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat aceasta, informează Mediafax.

„Personal, mă amărăște acest raport. Din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an.

„Sigur că ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.

Birchall a menționat că a luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018.

„Raportul recunoaște îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenției Naționale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției și cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT).

„Se recunoaște, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 și nr. 5 din 2017. După cum ați observat și dumneavoastră, raportul este critic în ceea ce privește cele 8 recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a declarat ministrul Justiției.

Comisia Europeană are 12 recomandări pentru ca România să-și întărească sistemul judiciar. Acestea figurează în cel mai recent raport MCV, unul dintre cele mai critice la adresa României. Printre recomandări se numără și cea privind punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri