C. T. Popescu, despre dosarul Blaga: De ce a trebuit să treacă patru ani?

Data actualizării: Data publicării:
cristian tudor popescu

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre noua anchetă DNA, care îl vizează pe Vasile Blaga: „Ce arată dosarul este un lucru logic, verosimil, logic. Evident, instanţa va decide, dar ne întrebăm: în ce măsură ştim noi ce am votat în alegerile democratice din ultimii 15 ani, să zicem?”.

„Blaga este al doilea şef de mare partid al României care se găseşte într-o situaţie de incompatibilitate cu funcţiile sale politice, după Dragnea. Dragnea e condamnat definitiv şi e în continuare şef, Blaga, deşi e în faza de control judiciar, nu a fost judecat, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte de partid, şi din cea de şef de campanie PNL şi din cea de senator, fără să mai candideze.

Trebuie să sesizăm diferenţele.

Ce arată dosarul că ar fi făcut Vasile Blaga este un lucru verosimil, plauzibil, logic. Instanţa va decide, dar Blaga are clar un amestec în această filieră a traficului de influenţă care poate fi imediat transferată oricărui alt partid la putere.

E o schemă care nu funcţionează doar la PD de atunci sau PNL de acum.

Ce mă impresionează cel mai tare este nivelul în continuare înspăimântător al corupţiei la nivel înalt din România.

Spunea Kovesi că sunt 7600 de dosare penale în lucru, de corupţie la nivel înalt, şi iată că avem în România - preşedintele PSD e condamnat definitiv, preşedintele PNL e sub control judiciar, iar preşedintele ALDE e urmărit penal. Ce mă cutremură e acest fapt: de ani de zile avem deja o luptă anticorupţie intensă, au fost arestaţi atâţia oameni politici publici aflaţi în funcţii importante şi totuşi fenomenul corupţiei nu s-a diminuat.

Începem să ne întrebăm în ce măsură noi ştim ce am votat în alegerile democratice din ultimii 15 ani.

Multă vreme nu am crezut că se va întâmpla asta. Au trecut patru ani, de ce a trebuit să treacă 4 ani ca Blaga să intre în această anchetă. Nu puteau să identifice acest mecanims?

Putea fi identificat şi acum un an, după părerea mea, dar faptul că încă un preşedinte de partid în funcţie şi o persoană care a deţinut funcţii înalte în statul român este în cercetarea DNA este un lucru bun, pentru că eu cred că, în acest moment, sentimentul de impunitate pentru diversele persoane sus-puse putem să spunem că nu mai există. Nu e nimeni care să mai fie considerat în afara razei de acţiune a organelor de justiţie. Am trăit ani buni cu situaţia în care <corb la corb nu scoate ochii> a funcţionat impecabil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri