Cazul Ghiţă | Ioan Stanomir: Statul român se confruntă cu un monstru politico-infracţional pe care l-a creat

Data actualizării: Data publicării:
160329_ghita_comisia_juridica_50_INQ_Octav_Ganea

Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional, a vorbit la Digi24 despre eliberarea pe cauţiune a lui Sebastian Ghiţă. El a precizat că acesta nu a ales întâmplător Serbia şi că se va folosi de toate tertipurile legale pentru ca întoarcerea sa în ţară să fie cât mai dificilă. „Statul român va avea o dificultate enormă în a-l aduce în ţară”, a conchis profesorul Ioan Stanomir.

160329_ghita_comisia_juridica_50_INQ_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

„Sebastian Ghiţă a ales foarte bine ţara în care s-a ascuns. Aşa cum vedem, procedurile de trimitere în România sunt mai complicate. Ghiţă şi avocaţii săi ştiu foarte bine să se folosească de toate tertipurile pe care legea sârbă le oferă spre a evita trimiterea în România.

E evident că dacă Ghiţă a trişat o dată e contraproductiv şi periculos să i se ofere posibilitatea de a trişa a a doua oară, ceea ce mă face să cred că aleferea ţării nu a fost întâmplătoare.

 

Din câte am înţeles urmărind situaţia lui Ghiţă, el doreşte să ceară azil politic în Serbia. El socoate că ar face obiectul unor proceduri cu caracter represiv politic în România şi nu vrea să se mai întoarcă. Cea mai bună opţiune de a se lupta juridic în Serbia pentru a lăsa ca termenele să fie din ce în ce mai lungi, iar obstacolele mai dificile. Cred că e corect să presupunem că statul român va avea o dificultate enormă în a-l aduce în ţară şi, repet, trebuie să ne întrebăm dacă Ghiţă a părăsit România şi cum de azi Ghiţă beneficiază de o şansă probabil la fel de mare de a se sustrage acestei măsuri şi de a dispărea din nou”, a declarat profesorul Ioan Stanomir.

Potrivit acestuia, e regretabil că, într-o ţară ca România se pot întâmpla lucruri care par desprinse din romanele de doi bani sau viaţa cotidiană a ţărilor de lumea a treia”.

Profesorul a subliniat că misiunea autorităţilor române nu e de a face videoconferinţă cu Ghiţă, ci de a-l face pe Ghiţă să răspundă pentru faptele de care e acuzat.

„Ghiţă e o creaţie a statului român, a unor instituţii din statul român, iar acum statul român se confruntă cu un monstru politico-infracţional pe care l-a creat”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri