Ce declarau şefii din companiile de stat care au dat bani pentru Gala Bute

Data actualizării: Data publicării:
Ion Ariton S si Elena Udrea D -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

În dosarul Gala Bute, fostul ministru al Economiei a fost judecat pentru strângerea ilegală a unor sume de la companii din subordinea ministerului. Context în care, de-a lungul procesului, magistraţii au audiat şi directori ai firmelor de stat. De unde a venit ordinul, cum s-a făcut propriu-zis alocarea banilor, acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care completul a dorit să afle răspunsuri.

Ion Ariton S si Elena Udrea D -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu
Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

În cauza în care Elena Udrea şi Ion Ariton au fost cap de afiş, nouă directori (foşti şi actuali) au fost audiaţi de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre firmele subordonate Ministerului Economiei, ale căror nume au fost vehiculate în dosarul Gala Bute s-au numărat Transgaz, Transelectrica, Romgaz Oil Terminal, Nuclearelectrica sau Complexul Energetic Turceni.

În sala de judecată, conducătorii companiilor de la vremea respectivă au explicat că sumele aprobate pentru sponsorizarea evenimentului au fost cerute de funcţionari din conducerea ministerului de resort.

Iată câteva dintre depoziţiile făcute în instanţă.

*„Eu am zis că dau 50.000 de lei. Rețin că acolo au notat Turceniul cu 50.000 de lei. O doamnă a notat sumele avansate de toată lumea, s-a făcut un calcul, reprezentanții Ministerului Economiei s-au retras, iar când au revenit, au spus că suma este prea mică. Mie mi-au cerut 150.000 de lei, am spus că nu pot să dau, așa că a rămas să dea Complexul 100.000 de lei”, se arată în declaraţia fostului director general al CE Turceni.

*„Când s-a ajuns la Nuclearelectrica, am spus că noi nu putem sponsoriza, pentru că trebuia să organizăm diverse evenimente legate de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. S-a acceptat până la urmă jumătate din sumă, respectiv 25% din bugetul de sponsorizări, adică 125.000 de lei”, arăta fostul director economic Nuclearelectrica.

*”Vreau să adaug în final: dacă aș fi știut cum vor fi utilizați banii dați drept sponsorizare nu aș fi semnat contractul”, afirma, la momentul audierii, directoarea economică de la Oil Terminal.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri