Daniel Morar, despre relaţia cu Mona Pivniceru: „Vom scăpa unul de celălalt într-un fel sau altul”

Data publicării:
10012012 20best 20of 20morar-43166

Cu toate că preşedintele Traian Băsescu spune că nu se grăbeşte să accepte nominalizările ministrului Justiţiei pentru noii şefi în fruntea Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul şef al DNA nu crede că şeful statului va amâna această decizie. Totuşi, propunerile ministrului de resort, Mona Pivniceru, nu sunt unele responsabile, în opinia lui Daniel Morar, părere împărtăşită de foştii subalterni, procurorii care au dus greul bătăliei anticorupţie în ultimii ani.

Puteţi urmări întreaga emisiune şi cele mai importante declaraţii ale fostului şef al DNA aici:Daniel Morar, despre puţinii procurori DNA: Când au un caz mai greu, îi vedeţi tocaţi în presă şi insultaţi

Relaţia cu actuala guvernare şi cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru

-N-am nici o relaţie cu actuala putere, după cum nici cu fosta putere nu am avut nici o relaţie. Mă aştept să fie corecţi în relaţia cu procurorii, cum şi noi trebuie să fim în relaţia cu ei.Nu am treabă cu puterea. Sigur că domnul Ponta a făcut afirmaţii repetate şi cu privire la mine, din când în când e preocupat de persoana mea şi adresează aprecieri, dar... asta este. Nu pot să răspund toată ziua.

-(Despre o posibilă relaţie mai prietenoasă cu Mona Pivniceru): Sincer, nu cred. Sunt sceptic vis-a-vis de poziţiile pe care doamna Pivniceru le-a avut faţă de mine, faţă de procurori, faţă de DNA, încă dinainte de a deveni ministru al Justiţiei, atunci când era preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.Şi n-am văzut nimic semnificativ schimbat în acest sens care să mă facă să cred că pe viitor va fi mai bine. Darlucrurile se vor rezolva în sensul că vom scăpa unul de altulîntr-un fel sau altul. Drumurile noastre se vor despărţi cumva.

- Ideea este că, am mai spus-o,nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei care vrea să facă nişte propuneri responsabile pentru capii Ministerului Public să nu îl întrebe nici pe procurorul general,al cărui mandat s-a terminat,nici pe procurorul-şef al DNA,al cărui mandat s-a terminat, despre persoanele pe care le-ar vedea potrivite pentru asemenea funcţii.

- I-am fi recomandat câteva persoane, patru-cinci, pe care putea să le vadă.Niciodată nu a existat o asemenea discuţie. Deci să nu îmi spună că vrea în mod responsabil să numească oameni într-adevăr competenţi.Cine poate cunoaşte mai bine ce este într-un sistem decât procurorul general, nu?, care a condus şase ani. Sau decât procurorul-şef al DNA, care a condus DNA-ul şapte ani.

Recomandările lui Daniel Morar pentru şefia DNA: Doru Ţuluş, Lucian Papici, Călin Nistor, Elena Botezan şi Laura Oprean

- Dar era o chestiune,nu i se impunea nimic. Am mai spus de colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupţie) -Doru Ţuluş,Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale - CălinNistor, de la Piteşti,Elena Botezande la Cluj, deLaura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar... Suntoameni cares-au expusîn toţi aceşti ani. Sunt oamenicare au rezistat presiunilorîn toţi aceşti ani,au făcut dosare importante şi au obţinut şi rezultate în instanţă. Sunt oameni, cum ar veni,care s-au validat. Nu oameni de genul candidaturilor propuse, da?

Retragerea din toamnă a procurorului Daniel Morar, un semnal gri pentru subordonaţii cu şanse?

- Eu nu mai puteam candida pentru postul de candidat şef al DNA. Credeţi-mă, cu toată sinceritatea,am făcut şedinţă cu ei şi le-am recomandat să se ducă la interviul pentru DNA, pe principiul că ar trebui să ajungă şef al DNA un om care a lucrat în DNA, care s-a expus în toţi aceşti ani şi care este bun, care este validat.

- Dar ei, respectivşefii acestor procurori, o parte din ei au fost la întâlnirea cu ministrul Justiţiei.Au purtat discuţii directe cu ministrul Justiţiei pe chestiunea asta. Şi cel mai mult, repet, afirmaţia care a deranjat corpul de procurori a fost răspunsul la întrebarea„Ce faceţi dacă vin doar ciudaţi sau exotici?” - că există în fiecare categorie profesională... (Mona Pivniceru) a spus„numesc ciudaţi sau exotici”.

- Procurorilor li s-a părut un răspuns lipsit de maturitate. Bun, dacă vin oameni care nu se potrivesc profilului, reiei procedura.Pentru că nu avem interesul să ocupăm neapărat acest post, ci avem interesul ca în următorii trei ani de zile să fie acolo un om capabil. Şi să şi reziste mental.

- Nu (am sunat-o pe Mona Pivniceru) pentru că nu pot să-mi ofer serviciile dacă nu sunt întrebat. Am avut discuţii şi discuţiile mele cu doamna Mona Pivniceru sunt civilizate, adică să nu vă închipuiţi că nu sunt. Dar nu am fost întrebat niciodată despre acest lucru.

Unda va fi Daniel Morar, într-un an de zile

- Nu ştiu. (În zona sistemului judiciar), foarte probabil.În politică, nicidecum.Nu. Nu m-am gândit să intru în politică la acest moment.(Nu i s-a propus nici candidatura la preşedinţie, nici fotoliul de ministru al Justiţiei.)Postul de ministru al Justiţiei este ocupat, eu sunt procuror. Speculaţii se pot face oricâte, da.

Este independenţa sistemului judiciar pe o pantă ireversibilă?

-Nu, nici vorbă. Cu discuţia despre statutul procurorilor nu poate fi vreo pantă ireversibilă. Se poate spulbera într-o clipă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri