Deținuți eliberați. Tudorel Toader se delimitează de recursul compensatoriu

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_govro
Foto: gov.ro

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader răspunde într-o postare pe Facebook cricilor referitoare la impactul legii care permite eliberarea deţinuţilor cazaţi în spaţii de detenţie necorespunzătoare, afirmând că proiectul de lege a fost trimis de Guvern Parlamentului înainte ca el să preia portofoliul Justiţiei, că studiul de impact se face în procedura de legiferare şi că CCR a respins criticile de neconstituţionalitate la adresa proiectului, informează News.ro.

171013_CSM_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudorel toader
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În postarea intitulată "Simple precizări privind recursul compensatoriu", Toader începe prin a spune că la data de 17 noiembrie 2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiţiei a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

El punctează apoi că  la data de 29 noiembrie 2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţiile menţionate în anexa ataşată fişei proiectului de la Senat.

"La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător", menţionează ministrul.

Un alt argument al său a fost: "Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiţiei".

Tudorel Toader precizează şi că forma iniţială a legii prevedea faptul că, "în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut".

Alte argumente ale sale sunt acelea că "CCR a respins criticile de neconstituţionalitate" şi că "studiul de impact se face în procedura de legiferare şi nu în faza de aplicare a legii".

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare". 

"Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vineri, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România.

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Citiți și: 

GRAFICĂ. Ce condiții trebuie să existe în celulele deținuților

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri