DNA cere arest la domiciliu pentru ÎPS Teodosie

Data actualizării: Data publicării:
IPS Teodosie
IPS Teodosie. Foto: Inquam/ Octav Ganea

Procurorii DNA cer arestarea la domiciliu a ÎPS Teodosie în dosarul în care este acuzat de folosirea de declarații false la obținerea subvențiilor agricole de la APIA. Magistrații justifică solicitarea prin faptul că ierarhul „a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar”.

160712_DNA_IPS_TEODOSIE_iesire_2_06_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Procurorii anticorupție spun că ÎPS a încălcat regulile impuse de controlul judiciar. 

„În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha.

Prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:
- să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
- să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia”, se arată în comunicatul DNA. 

Procurorii spun că, în consecință, ÎPS Teodosie a demarat procesul de accesare a fondurilor europene prin interpuși. 

„A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ștefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole)”, a precizat DNA. 

Săptămâna trecută, ÎPS Teodosie a transmis că nu este vinovat de acuzațiile care i se aduc și că are încredere că procesul se va încheia cu o decizie de achitare. 

„Reamintim poziţia exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârşit nicio infracţiune. În cursul procesului, vom dovedi aceasta. Ne exprimăm din nou încrederea că la finalul procesului se va pronunţa o soluţie de achitare faţă de acuzele aduse”, se arăta în comunicat. 

Arhiepiscopul Tomisului este trimis în judecată pentru „pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Procurorii DNA îl acuză că în perioada 2010-2016 în calitate de Arhiepiscop, ÎPS a prezentat declarații false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. Prejudiciul în dosar este de aproape 1,4 milioane de lei.

„Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

 

Iată comunicatul integral: 

În cauza mediatizată prin comunicatul nr 128/VIII/3 din 3 februarie 2017, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de inculpatul PETRESCU TEODOSIE, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (detalii în comunicatul nr 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).
În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petresu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.
În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha.

Prin emiterea împuternicirii ca ȘTEFAN AURELIAN să acceseze fonduri europene, inculpatul PETRESCU TEODOSIE a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:
- să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
- să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia. 

A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul PETRESCU TEODOSIE a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul ȘTEFAN AURELIAN, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole).

Facem precizarea că trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, reprezintă o etapă a procesului penal, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri