DNA cere pedepse maxime pentru Borcea, Mazăre și N. Constantinescu

Data publicării:
colaj borcea mazare nicusor constantinescu

Procurorii DNA au cerut, miercuri, Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani, realetază News.ro. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

colaj borcea mazare nicusor constantinescu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu a fost prezent, miercuri, în sală, la fel şi Cristian Borcea, după ce au trimis judecătoarei o notă potrivit căreia vor să fie judecaţi în lipsă, ei fiind condamnaţi în alte dosare.

După mai bine de 100 de termene de judecată, instanţa a anunţat că pledoariile finale ale avocaţilor vor începe miercuri şi vor continua săptămâna viitoare, în zilele de 3 şi 5 aprilie.

Încă de la începutul şedinţei, notarul public Jean Andrei, inculpat în cauză, a cerut judecătoarei să constate că două dintre cele trei fapte penale pentru care a fost trimis în judecată, adică fals şi uz de fals, s-au prescris şi că, în cazul său, legea mai favorabilă este vechiul Cod Penal.

În plus, el a mai arătat că printre infracţiunile pentru care este judecat se regăseşte şi abuzul în serviciu. „Vă rog să-i cereţi reprezentantului DNA să indice ce texte de lege au fost încălcate de mine cu ocazia autentificării acelui contract şi să facă acest lucru având în vedere decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu. Nu-mi pot face apărarea altfel”, a susţinut Jean Andrei.

Imediat, alţi avocaţi au cerut acelaşi lucru pentru clienţii lor, inclusiv cei ai lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

În replică, procurorul DNA a arătat că se urmăreşte tergiversarea nejustificată a cauzei, că nu se încalcă dreptul la apărare şi că poate explica pentru toţi cei 36 de inculpaţi acuzaţi de abuz în serviciu care sunt articolele din legi încălcate de aceştia.

În acel moment, judecătoarea Cornelia Corina Gheorghişan a precizat că nu mai vrea să audă că acest dosar se amână la nesfârşit.

„Nu mai vreau să aud nimic despre tergiversare. Nu se prescrie nicio faptă până în 2020. Cele prescrise sunt prescrise de mult, înainte de a intra eu în această cauza. Nu sunt eu vinovată că şase ani nu s-a făcut nimic în acest dosar”, a susţinut judecătoarea de la prezidiu.

După acest episod, ea a acceptat cererile avocaţilor şi a cerut procurorului să explice ce articol de lege au încălcat inculpaţii din perspectiva modificărilor aduse, anul trecut, definiţiei abuzului în serviciu de către o decizie a Curţii Constituţionale.

Au urmat apoi, pentru fiecare categorie de funcţionari trimisă în judecată, explicaţiile DNA cu articolele de lege încălcate de inculpaţi.

„Nu s-au rezolvat cererile făcute de cetăţeni în vederea restituirii terenurilor în termen de 60 de zile, foştii proprietari au vândut drepturile succesorale cu 1 la sută din valoarea terenurilor, pe lângă legile enumerate s-a mai încălcat articolul 136 din Constituţie (referitor la proprietate, n.r.)”, a susţinut anchetatorul.

După ce a prezentat pe scurt faptele descrise în rechizitoriu, reprezentantul DNA a cerut pedepse orientate spre maximum pentru notarul Jean Andrei, pentru Radu Mazăre şi alţi inculpaţi din dosar care au cerut schimbarea încadrărilor juridice pe legea nouă.

Pentru Nicuşor Constantinescu, procurorul a cerut maximum special de pedeapsă pentru abuz contra intereselor publice deoarece „a rezultat că în noiembrie 2002 - iulie 2005 el cerut unor primari şi membrii ai comisiei de retrocedări, notari şi mandatari să pună la cale mai multe retrocedări care au prejudiciat municipiul Constanţa cu peste 12 milioane de dolari şi peste 19 milioane de euro”.

În cazul lui Radu Mazăre, DNA a cerut o pedeapsa maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu  pe motiv că în perioada 2002-2007, împreună cu membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei şi având complicitatea celorlalţi inculpaţi, a prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.

Mazăre riscă o pedeapsă şi pentru fals intelectual, după ce ar fi atestat în mod nereal că plaja şi faleza din Constanţa sunt în proprietatea primăriei.

DNA a cerut, de asemenea, condamnarea la pedeapsă maximă pentru Cristian Borcea deoarece a adus prin acţiunile sale prejudicii statului de 20 milioane de euro.

Pentru alţi inculpaţi, procurorul a cerut constatarea intervenţiei termenului de prescripţie pentru unele fapte şi încetarea procesului penal faţă de ei.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri