Planurile noului guvern pentru justiție

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache

Președintele Klaus Iohannis a cerut noului guvern să respecte independența justiției și să întărească statul de drept. La Justiție, ministru este Florin Iordache. El a declarat în timpul audierilor din Parlament că va aduce în atenţia premierului revizuirea mai multor acte normative.

florin iordache

Iordache a declarat la audierile din Parlament că secretul unei bune guvernări este să îţi alegi consilieri mai inteligenţi decât tine și a promis că va respecta acest principiu.

Funcţionarea procurorilor sub autoritatea ministrului justiţiei, legea răspunderii magistraţilor, amendarea legislaţiei penale au fost enumerate drept priorităţi. Legea amnistiei şi graţierii nu este exclusă, cât timp este discutată în Legislativ, a anunţat ministrul.

Le-a mai spus parlamentarilor că va propune amendarea legislaţiei penale, prin includerea deciziilor CCR adoptate în ultimii trei ani, dar şi creionarea unei legislaţii privind răspunderea judecătorilor şi procurorilor.

Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniștri ai justiţiei, fie abuziv exercitat de alţii, să devină cu adevărat operaţional. (...) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”, a subliniat el.

Viitorul ministru nu exclude nici o lege a amnistiei şi graţierii.

Am spus că o lege a amnistiei şi graţierii nu a fost discutată, nu a fost susţinută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur”, a declarat Florin Iordache.

ACTUALIZARE. Ideea modificării Codului Penal şi al celui de Procedură Penală a fost reluată şi de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în discursul său din plenul Parlamentului, înaintea votului de învestitură a noului Guvern. 

ACTUALIZARE. Întrebat de mai mulți parlamentari de la PNL și USR despre posibilitatea inițierii unei noi legi a grațierii și amnistiei, ministrul propus de PSD pentru a conduce Ministerul Justiției a formulat un răspuns destul de evaziv: „Nici eu, nici colegii mei nu am discutat în campania electorală că dorim adoptarea unei legi a grațierii. Dar, este un subiect care trebuie discutat și analizat cu întreaga societate civilă”. Potrivit lui Florin Iordache, discuția despre grațiere și amnistie poate porni de la datele pe care le furnizează Administrația Națională a Penitenciarelor și pe care le va oferi Institutul de criminologie pe care el vrea să-l reînfiițeze. „Fără îndoială, o astfel de lege poate fi discutată, adoptată prin votul Parlamentului”, a mai spus Iordache. 

"O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost promovată de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament e de bun augur", a completat acesta.

Ministrul propus de PSD a refuzat însă să spună dacă mai susține toate măsurile presupuse de episodul „Marțea neagră” și dacă este de acord cu superimunitatea avocaților, aprobată de Parlament în sesiunea trecută. De asemenea, Iordache a refuzat să răspundă la o întrebare a reprezentanților USR referitoare la o eventuală intenție de modificare a competențelor Direcției Naționale Anticorupție și a mecanismului de numire a procurorilor șefi.

Comisiile juridice reunite l-au avizat pe Florin Iordache pentru funcţia de ministru al Justiţiei cu 43 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi două abţineri.

-----

„Voi propune revederea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, a anunţat Florin Iordache în Parlament, o astfel de abordare urmând să vizeze şi alte acte normative din cuprinsul legislaţiei privind Justiţia. .

Cu aceeaşi ocazie, Iordache le-a reproşat unora dintre predecsorii săi la MJ faptul că au ignorat articolul din Constituţie care se referă la statutul procurorilor: „Voi căuta ca art. 132 din Constituţie privind statutul procurorilor să devină operaţional”, a afirmat noul ministru. Iată ce prevede articolul la care acesta din urmă face referire:

(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.
(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

Practic, discursul lui Iordache din timpul audierilor din comisia parlamentară de specialitate a fost în linie cu principalele obiective ale programului de guvernare trimis Parlamentului de actuala coaliţie. 

Florin Iordache a fost o figură centrală în timpul tentativelor PSD de a modifica legislaţia privind justiţia, în sensul domolorii luptei anticorupţie.

Citiți și:  DOCUMENT. Programul de guvernare - schimbări ample în justiţie, tăcere privind lupta anticorupţie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri