Folosirea excesivă a tehnicii copy-paste și redactarea cu întârziere a hotărârilor - critici la adresa Tribunalului Bistrița-Năsăud

Data publicării:
un judecator citeste de pe o foaie
Foto: Getty Images

Tehnica copy-paste folosită de judecători pentru a-şi uşura activitatea şi redactarea hotărârilor cu întârziere, pe zeci sau sute de pagini, sunt aspecte criticate în raportul de activitate al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe anul 2023, publicat pe portalul instanţelor de judecată, transmite Agerpres.

„Tehnoredactarea, deşi a uşurat în mod evident munca judecătorilor, a adus cu ea şi tentaţia folosirii excesive a tehnicii «copy-paste», în detrimentul rezumării argumentelor, a prezentării lor într-o manieră simplă şi coerentă. Hotărârile judecătoreşti ce se întind pe zeci - uneori pe sute - de pagini fac practic imposibilă urmărirea raţionamentelor care au stat la baza deciziei judecătorilor.

Întârzierile mari în redactare determină frustrări în rândul justiţiabilului, face ca justiţia să devină injustiţie. Chiar dacă justiţiabilului i se recunoaşte dreptul, prin neredactarea hotărârii un timp îndelungat, acesta îşi vede nerealizat dreptul, fiind practic în imposibilitate de a pune în aplicare hotărârea care îi este favorabilă”, se arată în raport.

Documentul menţionează că, în pofida faptului că 87% din dosare au fost soluţionate în maximum un an de la înregistrare, din totalul de 4.992 de dosare soluţionate prin hotărâre un număr de 1.628 au fost redactate peste termenul legal, reprezentând aproape o treime din total, astfel că instanţa a obţinut gradul „ineficient” la acest capitol.

Probleme cu hotărârile întârziate sunt în special la secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului, unde în anul 2023 s-au înregistrat cele mai puţine cauze noi, respectiv 1.677, printre care se numără 701 litigii cu profesioniştii, 234 cauze de insolvenţă şi trei cauze de insolvenţă a persoanei fizice.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi cele trei judecătorii din raza sa teritorială au fost sesizate, în anul 2023, cu judecarea a 28.634 de cauze, constatându-se o creştere faţă de anul anterior cu 3.175 dosare.

Numărul dosarelor de soluţionat, rezultat prin însumarea numărului dosarelor nou intrate cu numărul de dosare rămase nesoluţionate la sfârşitul anului anterior, a fost de 39.675, în creştere cu 3.251 dosare.

În ceea ce priveşte numărul dosarelor soluţionate, se constată că tribunalul şi instanţele din raza sa de activitate au soluţionat 27.059 de dosare, mai multe cu 1.287 decât în anul anterior, anul 2023 încheindu-se cu un stoc de 12.616 dosare nesoluţionate (faţă de 10.652 la sfârşitul anului 2022), dintre care 9.252 dosare la judecătorii (Judecătoria Bistriţa - 4.592 dosare, Judecătoria Năsăud - 2.464 dosare şi Judecătoria Beclean - 2.196 dosare) şi 3.364 de dosare nesoluţionate la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri