Claudiu Florică, suspect în dosarul „Microsoft 2”. Foști directori, urmăriți penal

Data actualizării: Data publicării:
161121_DNA_SILVIU_HOTARAN_03_INQUAM_Octav_Ganea
Silviu Hotăran. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Audieri şi acuzaţii noi în dosarul Microsoft. Doi foşti directori ai companiei IT, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, au fost chemaţi astăzi pentru lămuriri, iar procurorii i-au anunţat că sunt urmăriţi penal. La DNA a fost audiat și fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu.

UPDATE: Omul de afaceri Claudiu Florică și foștii directori Microsoft România Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile. Totodată, prejudiciul calculat în acest dosar este de aproape 67 de milioane de dolari


Actualizare 13:35. Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației, a plecat de la sediul DNA după ce a fost audiat.

Actualizare 13:00. Claudiu Florică, director Fujitsu România și reprezentanta Fujitsu Siemens Computers, a ajuns la DNA pentru a fi audiat în dosarul „Microsoft 2”.

Claudiu Florică a avut până acum calitatea de martor denunțător. Începând de astăzi el va avea calitatea de suspect. Procurorii DNA au descoperit noi indicii în legătură cu alte fapte de corupție decât cele investigate deja. Rămâne de văzut ce acuzații vor fi formulate în privința acestuia.


161121_DNA_ALEXANDRU_ATHANASIU_03_INQUAM_Octav_Ganea
Alexandru Athanasiu. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Actualizare 11:40. Alexandru Athanasiu, ministru al Educației în perioada 2003-2005, a ajuns la DNA pentru audieri în dosar. El este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Tot astăzi, Ovidiu Artopolescu, fost manager al companiei Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor, a fost audiat la DNA.

161121_DNA_OVIDIU_ARTOPOLESCU_00_INQUAM_Octav_Ganea
Ovidiu Artopolescu. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

El a fost director executiv la Microsoft România, în perioada 2004-2005, apoi a ocupat postul de general manager, iar din mai până în septembrie 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, funcţie din care a demisionat.


Silviu Hotăran. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Silviu Hotăran. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Silviu Hotăran a condus Microsoft România până în 2004 și ulterior între 2007-2008.

Procurorii DNA îl consideră suspect în cazul mitei date pentru un contract cu statul. Este vorba despre contractele încheiate în 2004 și prelungite în 2009 pentru închirierea de licențe Microsoft folosite în școli.

 

În acest dosar au fost condamnați definitiv ex-ministrul PDL Gabriel Sandu (3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare cu executare) și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (2 ani și 4 luni de închisoare cu executare).

Aceasta este doar o parte a marelui dosar Microsoft. Cealaltă parte, disjunsă, îi privește pe numeroși foști miniștrii PSD și PDL. În acest caz încă nu a fost stabilit prejudiciul.

Ceilalți foști miniștri vizați și acuzațiile formulate:

* Ecaterina Andronescu, ministru al Educației în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, decembrie 2008 - octombrie 2009, respectiv iulie 2012 - decembrie 2012, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Printre altele, aceasta ar fi aprobat bugetul pentru derularea programului SEI, respectiv pentru licențierea Microsoft, ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme. Ca urmare ar fi fost achiziționate servicii și produse la prețuri peste valoarea pieței (licențe cu 30-40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari). Pe 19 noiembrie 2014, Senatul a avizat cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru.

* Dan Nica, ministru al Comunicațiilor în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Acesta ar fi acționat similar Ecaterinei Andronescu. În plus, procurorii l-au acuzat că, în perioada aprilie-noiembrie 2004, ar fi pretins și primit o parte din suma de circa 20 de milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off-shore, cu titlu de consultanță și asistență tehnică, aferentă contractului încheiat cu Guvernul României. În schimb, în baza influenței pe care o avea, Nica urma să asigure încheierea contractului în condițiile propuse de respectiva firmă. În cazul lui Nica, ancheta a fost îngreunată de faptul că DNA a trebuit să ceară avizul Parlamentului European pentru urmărirea penală a acestuia. În septembrie 2015, Comisia Juridică a PE a anunțat că-și declină competența în ceea ce privește ridicarea imunității fostului ministru PSD.

* Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor în perioada iulie-decembrie 2004, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Potrivit procurorilor, aceasta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Pe 3 octombrie 2014, președintele Traian Băsescu a aprobat cererea DNA privind începerea urmăririi penale.

* Daniel Funeriu, ministru al Educației în perioada 2009-2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. În baza notei semnate de acesta ar fi fost încheiat un contract de furnizare licențe pentru care Ministerul Comunicațiilor ar fi plătit 8,82 milioane de euro. Potrivit procurorilor, ar fi fost vorba de 179.259 de licențe, cu 72.990 mai mult decât calculatoarele compatibile existente în sistemul educațional. Și în cazul lui Funeriu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată în octombrie 2014.

* Alexandru Athanasiu, ministru al Educației în perioada 2003-2005, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată tot în octombrie 2014.

* Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În plus față de ceilalți foști miniștri, acesta a fost acuzat că, în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Și în cazul lui Tănăsescu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată de președinte în octombrie 2014.

* Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă și spălare de bani. Acesta l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze două hotărâri de Guvern şi Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase. Senatul a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale pe 19 noiembrie 2014.

* Valerian Vreme, ministru al Comunicațiilor în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. Acesta ar fi încheiat contractul subsecvent de suplimentare a numărului de licenţe pentru şcoli, în baza căruia Ministerul Comunicațiilor a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro. Camera Deputaților a aprobat pe 13 octombrie 2014 cererea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri