Gabriela Scutea, procuror general adjunct, nu poate participa la ședințele CSM

Data publicării:
SEDIU CSM membricsm-1.ro

Plenul CSM a decis astăzi că Gabriela Scutea nu poate participa la ședințele de plen. Potrivit legii, procurorul general al României este membru de drept al CSM și, conform unor surse judiciare, statutul de membru de drept poate fi deținut numai de titularul postului.

În ședința de azi, membrii CSM au dezbătut un articol din regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii și au votat, cu 12 – 3, ca Gabriela Scutea să nu poată participa la ședințele plenului, conform surselor Digi24.

Decizia vine după ce, în luna octombrie a anului trecut, Asociația Magistraților din România a atacat în instanță decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin care procurorul general interimar al României de la acea dată, Daniel Morar, putea să participe la ședințele instituției, în caz de vacanță a funcției de procuror general. Decizia era luată atunci după ce mandatul Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a încetat, iar procesul de selecție a unui nou șef al PÎCCJ nu era și încă nu e finalizat. Conform legii, procurorul general este membru de drept al CSM.

Decizie atacată de AMR

Asociația Magistraților din România (AMR) a formulat în octombrie 2012 o acțiune în contencios administrativ, la Curtea de Apel București, împotriva hotărârii plenului CSM prin care, cu majoritate de voturi, conform informației postate pe rolul instanței.

Din 1 octombrie, Daniel Morar a fost procurorul general interimar al României, după ce a fost desemnat de Laura Codruța Kovesi în postul de procuror general adjunct, în ultima zi de mandat.

Între timp, Daniel Morar a fost numit de preșdintele Traian Băsescu în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, începând din 9 iunie.

Ulterior, în 5 aprilie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea detaşării lui Daniel Morar din funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, începând din 15 aprilie și prin decizia preşedintelui CSM, Daniel Morar a fost numit în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt – Hăineală, în perioada 15 aprilie – 7 iunie.

Argumentele CSM în cazul lui Daniel Morar

În şedinţa din 23 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât - cu majoritate de voturi - că prim - adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului CSM, în caz de vacanţă a funcţiei de procuror general.

„Având în vedere faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea calităţii pe care o deţine şi în scopul asigurării reprezentării la nivelul Consiliului, prin conducător, ca reprezentant al autorităţii judecătoreşti a Ministerului Public, Plenul CSM a apreciat că prim-adjunctul procurorului general poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului Consiliului, având aceleaşi atribuţii, competenţe şi interdicţii de a participa sau de a vota - art. 28, alin (2) din Legea nr. 317/2004 - pe care le are procurorul general”, se arăta în comunicatul CSM.

Digi24 arăta în 22 septembrie, citând surse judiciare, că, potrivit legii, statutul de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi deținut decât de o persoană cu calitatea deplină de procuror general al României, alături de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și de ministrul Justiției.

Analiza venea în contextul în care termenul de depunere a candidaturilor pentru conducerea Parchetului General fusese prelungit de ministrul Justiției, iar o serie de locuri din plenul CSM erau nevalidate de Senat, după demisii și terminare de mandate.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri