Gigi Becali aşteaptă sentinţa în dosarul „Valiza”. Procurorii au cerut patru ani de închisoare cu executare

Data publicării:
Gigi Becali-2

La ultimul termen de judecată în dosarul "valiza", George Becali a ajuns în cătuşe, adus cu duba penitenciarului. 

În faţa judecătorilor, omul de afaceri a dat o nouă declaraţie. A recunoscut că le-a promis bani jucătorilor a două echipe, însă condiţia pusă a fost ca fotbaliştii să-şi respecte obligaţiile din contract. Procurorii au cerut ca Gigi Becali să fie condamnat în acest dosar la patru ani cu executare pentru dare de mită, în timp ce pedeapsa maximă este de cinci ani.

Ce decizii poate lua Curtea Supremă

Instanţa poate să ţină cont de solicitarea DNA, aşa că Becali are putea să stea după gratii patru ani în loc de trei. Judecătorii pot să-i aplice la cei trei ani un spor de pedeapsă stabilit în urma deliberărilor. Becali riscă însă pedeapsa maximă, caz în care ar sta la închisoare cinci ani.

Acelaşi complet poată hotări achitarea, decizie care a fost luată şi de prima instanţă. De asemenea, dosarul mai poate fi trimis spre rejudecare. Având în vedere toate aceste posibilităţi, avocaţii lui Becali speră într-o altă variantă şi anume ca acesta să iasă din închisoare. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă cei cinci judecători, care au dat sentinţele finale şi în celelate două dosare ale lui Becali, hotărăsc unirea celor trei pedepse, astfel încât să rămână una singură: trei ani cu suspendare.

Istoria cazului „Valiza” a început în primăvara anului 2008. În ultima etapă a sezonului din Liga 1, mai mulţi apropiaţi ai lui Gigi Becali au fost reţinuţi în Cluj, asupra lor găsindu-se o valiză care conţinea 1,7 milioane de euro.

În dosar e judecat şi selecţionerul Victor Piţurcă

Banii, care îi aparţineau patronului Stelei, erau destinaţi premierii jucătorilor de la „U” Cluj pentru un eventual rezultat pozitiv în meciul cu CFR Cluj, rezultat care ar fi trimis titlul în Ghencea. Iniţial, George Becali a susţinut că banii erau pentru cumpărarea unor terenuri, pentru care a prezentat şi contractele. Numai că la ultimul termen a recunoscut că le-a falsificat.

„Am falsificat data, am schimbat data, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare, doar ca să îmi recuperez cei 1,7 milioane de euro”, a spus la vremea respectivă Gigi Becali.

În dosar au mai fost judecaţi Teia Sponte, sub acuzaţia de complicitate la dare de mită, şi selecţionerul Victor Piţurcă, pentru favorizarea infractorului. Pentru cei doi, DNA cere pedepse cu suspendare, în timp ce pentru avocata care a falsificat contractele procurorii solicită condamnarea la doi ani de închisoare cu executare.

În momentul de faţă, Gigi Becali este încarcerat la Penitenciarul Rahova. El a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.

Citiţi şi: SONDAJ. Ce cred românii despre condamnarea lui G. Becali

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri